Hur går det med planeringen inför påsken? Har du bestämt vad du ska göra med äggen i år? Om du vill laga ägg med stil så är det dags att du ger dig i kast med konsten att pochera ägg. Eller förlorade ägg som det också kallas. Egentligen är det inte så svårt, men som så många andra moment i köket så skadar det inte med lite träning. Det är också viktigt att du använder riktigt färska ägg. Poche betyder ficka på franska och fungerar det som det ska så ska vitan lägga sig som en ficka och skydda den krämiga gulan. Om äggen inte är färska så kommer vitan att rinna ut och bilda trådar istället för att lägga sig som ett skyddande fodral kring gulan.
Ett pocherat ägg är ett självklart huvudnummer på en lyxig påskfrukost. Servera ägget på en rostad brödskiva med löjrom och hackad lök. En annan variant är att toppa en pytt dagen efter (som du givetvis gjort på lammresterna från påskfesten) med ett nypocherat ägg.
Eller varför inte servera ett pocherat ägg till sillen? Vill du lyxa till det ordentligt väljer du de vackra vakteläggen istället för vanliga ägg. Eftersom vakteläggen är betydligt mindre får du dock korta ner tillagningstiden rejält.
En kul och extra lyxig variant är att först pochera äggen och sedan fritera dem. Får vi fresta med matjesill och färsk ramslök toppad med ett pocherat och friterat vaktelägg?