Rabarbersill
Det blir ingen midsommar utan sill. Få maträtter är så enkla och roliga att experimentera med och anpassa efter säsong som sill. Varför inte göra midsommarsill med rabarber? Varva rabarber med dina favoritkryddor och slå en ättikslag över. Eftersom rabarbern är ganska syrlig gör jag lagen något sötare än till vanlig inlagd sill.
Det här behöver du:
ca 20 cm rabarber
½ dl ättikssprit (12 %)
1 ½ dl socker
½ dl vatten
1 burk inläggningssill (420 g)
1 rödlök
½ tsk korianderfrön
½ tsk hel kryddpeppar
½ tsk hela nejlikor
Gör så här:
- Ansa rabarbern och skär den i tunna skivor (ca 2 dl).
- Koka upp en lag på ättikssprit, socker och vatten. Lägg i rabarbern och låt lagen svalna.
- Skär sillen i lagom munsbitar. Skala och dela löken. Skär den i tunna skivor.
- Ta upp rabarbern ur lagen. Varva sill, rabarber, lök och kryddor i en kruka. Slå lagen över. Ställ svalt i 1-2 dygn.