På fina bjudningar och i kokböcker är det så klart viktigt med en fint stylad tallrik där man både garnerar maten, men även bordet och bilden runt omkring. Det kan vara allt från vackert porslin, glas, dukar, servetter, blommor, ljus osv.
När det kommer till själva tallriken eller uppläggningsfatet så finns det så klart också väldigt mycket att göra, med väldigt enkla medel. Det gäller inte bara lördagsmiddagen, utan även vardagsmaten. Allt blir lite godare om det ser riktigt fint och aptitligt ut!
Här har vi samlat lite tips på hur man piffar upp tallriken med enkla hjälpmedel och ett urval av inspirerande produkter uppdelat i 8 delar nedan.
PLATING GARNITYR INSPIRATION
DEL 1 - KERAMISK MANDOLIN FRÅN KYOCERA
Prisbelönt mandolin som blivit bäst i test i både Icakuriren, Allt om mat och Aftonbladet. Enkel att använda – ställ bara in önskad tjocklek från 0,5 mm till 3 mm. Skivar lök och alla andra grönsaker och rotfrukter.
- Skivare med sylvasst keramiskt
blad - Inställbar i 4 lägen
- 30 x 9 cm
- Svart
- Tål maskindisk
Klicka HÄR för att komma till produkten
Denna ställbara mandolin skivar dina råvaror i fyra olika tjocklekar och mandolinen är perfekt för att göra riktigt snygga uppläggningar av sallader och olika grönsaker.
Man kan även använda mandolinen för att snabbt och enkelt göra egna potatischips. Toppa med lite gräddfil, rödlök, gräslök och löjrom eller forellrom så har du en
otroligt delikat och vacker förrätt eller ett perfekt drinktilltugg.
Se film nedan om hur man gör.
DEL 2 - BRÄNNARE FRÅN SATAKE
Ett annat sätt at tänka när det gäller WOW-upplevelsen man önskar vid servering är att antingen själv göra det sista, eller till och med låta gästerna göra det, vid bordet.
Då är de olika brännarna från Satake suveräna. Flame Master är den lite större modellen med två användningsområden.
Flame King är en lite mindre brännare perfekt till en snabb karamellisering av en brûlée eller halstring av en bit fisk till exempel.
Flame Master
Flame Master är en proffsbrännare med grillnings/stekningsfunktion, i kockarnas värld kallas den även för en handsalamander. Med munstycket på kan man halstra och steka råvarorna på ett imponerande och läckert vis. Man får en mjukare bränning än av de klassiska brännarna. Önskar man effekten av en klassisk brännare så är det mycket enkelt att montera bort grillmunstycket. En riktigt läcker produkt med stort användningsområde för alla matintresserade.
Croque Master Toast är ett bra exempel på hur man läckert kan tillreda och servera en vanlig ”varm macka” med finess och ett ytterst delikat resultat. När man har munstycket monterat på sin Flame Master så blir hettan hög, men bränningen kontrollerad och mjukare. Perfekt när man vill halstra eller rosta en råvara lite försiktigt och samtidigt låta värmen ta sig in lite djupare i råvaran.
Om man tar bort munstycket på Flame Master får man istället en kraftfull brännare som har en mer direkt effekt och bränner/rostar ytan på en råvara snabbt.
Perfekt när man vill få en vacker sotad ton för både smak, doft & rent visuellt. Kom ihåg att detta gärna görs direkt vid bordet, upplevelsen i sig är läcker att se.
Köp Flame Master HÄR
Flame King
En brännare kan användas till så mycket mer än karamellisering av Crème Brûlée. Använd den både som en tillagningsmetod och till smaksättning.
Bränn hastigt av grönsaker, kött och fisk för att få fram en naturlig smak av grillat och brynt.
Precis som storebror Flame Master så är detta en brännare som är bra till det mesta. Här saknas dock munstycket Flame Master har.
Flame King är mycket enkel att hantera och ger riktigt bra resultat på nolltid. Halstra laxen, bryn av kycklingen eller köttet som ni tillagat i sous vides till exempel.
Eller varför inte imponera genom att tillaga hela Nyårshummern direkt vid bordet inför imponerade gäster?
Ett kul sätt att jobba med plating och garnityr är att piffa upp hämtmaten och se till att den serveras på ett annorlunda och fint vis.
Det ger ett lyft till hela anrättningen på nolltid.
Köp Flame King HÄR
DEL 3 - PINCETT CHROMA TYPE 301 - ETT MÅSTE FÖR DETALJERNA
Kökspincetten är en förlängning av dina fingrar. Perfekt när du ska garnera en tallrik. Hjälper dig att med stadig hand kunna toppa och
placera garnityr precis där du vill ha det. Picentten är även klockren när du ska vända runt något inne i ugnen, stekpannan eller grytan.
- Kökspincett/tång
- Längd: 31 cm
- Levereras i presentask
Du hittar produkten HÄR
DEL 4 - SKALARE & STRIMLARE
En vanlig hederlig skalare är utmärkt till att göra vackert garnityr. Långa strimlor av morot, gurka eller varför inte apelsinzest kan piffa upp en tallrik
på ett snyggt sätt och även addera det där ”lilla extra” när det gäller smaken.
Se film nedan för inspiration.
DEL 5 - CONTINENTA SKÄRBRÄDA MED BLECK
En kraftig och stabil skärbräda från Continenta med 3 uppsamlingsbleck i rostfritt stål. Skärbrädorna är tillverkade av 100% gummiträ och det bästa sättet att underhålla dem är att rengöra med fuktig trasa och olja in dem då och då med matolja.
- Med 3 uppsamlingsbleck
- Gummiträ
- Längd: 48cm
- Bredd: 32cm
- Höjd: 6cm
Se produkten HÄR.
Finns även i varianterna nedan:
Att vara väl förberedd är A och O för en kock och det gäller inte bara i proffsköken. Hemma är det verkligen att rekommendera att man planerar
och förbereder så att när maten väl ska fram är man redo. ”Var sak på sin plats” så att säga.
Förbered garnityr, hacka persiljan, strimla salladslöken och ha rädisorna lövtunt skivade INNAN tallrikarna ska få sitt sista pynt och ställas fram.
Annars riskerar ni att maten kallnar på tallrikarna och det vill ni inte!
Continentas fantastiska skärbrädor gör det mycket enkelt för er. Hacka, skiva och lägg all garnish i bleck som antingen kan plastas och ställas i kylen, ställas direkt in i ugnen för avbakning eller helt enkelt sitta kvar under skärbrädan – helt beroende på vad ni jobbar med.
Kolla filmen nedan för att se hur smart och enkelt vi tillreder ugnsrostade rotsaker med skärbrädans geniala design.
DEL 6 - TREPIPEN FRÅN SATAKE - KANSKE DET MEST GENIALA AV ALLT..?
Tre-Pipen är en dressingflaska med tre pipar i skruvlocket. Flaskan är gjord av hållbar plast och tål diskmaskin.
- Kan maskindiskas
- Enkel att fylla på
- Rymmer 250 ml
Sätt guldkant både på vardag och fest med TrePipen. De tre piparna ger en jämn och vacker fördelning av till exempel majonnäs och dressing.
Serveringen bli aptitretande med finess. Ett snabbare och mer imponerande sätt att piffa till en tallrik, sallad eller annan anrättning är nog svår att finna.
Se film nedan för att få tips och inspiration om hur man mycket enkelt gör tallriken från amatörnivå till proffsnivå på några sekunder.
DEL 7 - SATAKE KURO CHOPPER - INTE BARA EN TUFF KNIV
Det långa handtaget av bränt trä med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet.
- Kuro Chopper
- Bladlängd 18 cm
- Vikt 586 gr
- Handsmidd, levereras i vacker trälåda
- Framtagna för kraft, balans och precision
Hela utformningen av denna chopper / cleaver skriker ju kraft och styrka och det är just vad den erbjuder. Men inte bara...
Den är faktiskt riktigt stabil och praktisk i köksarbetet, även med de mindre detaljerna.
Du hittar produkten HÄR
Tack vare det sega stålet 5CR15MOV (kallas även 1.4116-stål) så är denna kraftfulla kniv utmärkt att använda till grovarbete. Eggen bryts inte av utan lägger sig mjukt och kan efter dagens arbetsinsats mycket enkelt ställas rätt igen med ett bryne eller enkelt slipas upp.
Inte bara en tuff kniv - den vackra kniven kan även användas vid matbordet som en detalj i serveringen. Antingen som redskap där gästerna själva får skära eller dela på råvaror, stekar, pajer, tårtor eller dylikt. Den kan likväl användas som tårtspade för servering vilket ger ett klart mer imponerande intryck än de ”gamla vanliga” varianterna.
Varför inte utnyttja knivens storlek vid serveringen? Bilden nedan med wagyu, groddar, morot och ostronmajonnäs säger väl allt..?
Är du sugen på att se hur en kniv i Satake Kuro-serien tillverkas så kolla in filmen till höger, det är ett sant hantverk vilket ger kniven än mer värde i sinnet.
DEL 8 - MORTEL I GJUTJÄRN FRÅN SATAKE
Satakes gjutjärnsserie Nabe innehåller tre grytor i olika storlekar och även denna vackra gjutjärnsmortel med praktisk pip och greppvänlig stöt.
- 15,5 cm i diameter
- 100% tillverkad av gjutjärn
- Rek.butikspris 385:-
BÄST I TEST! Satake Nabe mortel utsågs till Allt Om Mat:s favorit i deras stora morteltest 2019. En mortel är ju som bekant praktisk för att krossa kryddor, blanda olika sorters kryddpasta och dylikt, men den går att utnyttja även i dukningen och ge gästerna en känsla av deltagande och återigen – den där wow-upplevelsen!
Du hittar produkten HÄR
- Skopa ner en mogen avokado i bitar, riv över lite vitlök, ringla på lite olivolja, en finhackad röd chili, press i en lime och strö över rikligt med flingsalt.
- Ställ fram hela morteln som den är.
- När det är dags att avnjuta maten låter ni en av gästerna snabbt och enkelt mortla samman ingredienserna till en alldeles superfärsk guacamole.
Detta är givetvis bara ett exempel på hur man kan använda morteln vid bordet. Låt tankarna och inspirationen vandra fritt!
Nedan finns en kort film på hur man kan använda mycket enkla medel för att få fram en riktigt läcker servering. Där använda vi morteln till en riktigt god dressing med ramslök, japansk soja, citron, chili och sesamolja.