3 överraskande nyheter till midsommarbordet

6/12/2014

Till midsommar ska man inte krångla till det för mycket. Den nykokta färskpotatisen ska trona i mitten och bara avnjutas med en klick smör och ett gott salt. Matjessillen har också en gjuten plats. Med gräddfil och hackad gräslök. Till det några skivor gravad lax, knäckebröd med en god ost, en kall öl och en välkyld snaps. Till dessert blir det förstås jordgubbar. Men även här vill jag inte krångla till det. Nej, de första jordgubbarna ska avnjutas med bara gräddmjölk.

Men visst kan man ändå vrida till det lite för att något ska sticka ut. Här kommer mina tre tips till midsommarbuffén.

1. Låt jordgubbarna ta större plats

Jordgubbar passar till så mycket mer än dessert. Blanda ner dem i grillsalladen för att få ett både sött och friskt tillbehör. Eller varför inte göra ett härligt spett med jordgubbar och mozzarella? Passar utmärkt till midsommardrinken i väntan på att grillglöden ska bli perfekt.

2. Ta ut svängarna med gravlaxen

På sommaren passar det bra att göra en lättare gravning på den klassiska gravlaxen. På sommaren brukar jag också skippa hovmästarsåsen och istället servera den med rikligt med spenat, vitlök och parmesan.

3. Gör en silltårta

Silltårtor av olika slag passar utmärkt när sommaren står för dörren. Matjesillcheesecake med syltad rödlök är min personliga favorit. Servera den som den är på en buffé eller gör mindre portionsbitar som förrätt eller drinktilltugg.

Mingelspett med jordgubbar och mozarella

Det här behöver du till 10 spett:

  • Ca 20 jordgubbar
  • 20 st bitar cocktailmozzarella
  • 20 st basilikablad
  • 10 st spett Hallonbalsamico

Gör så här:

  1. Snoppa jordgubbarna. Dela dem på hälften om de är stora.
  2. Varva jordgubbar, mozzarella och basilika på spett.
  3. Lägg spetten på ett fat och ringla hallonbalsamico över.

Matjesillcheesecake med syltad rödlök

Det här behöver du till ca 10 personer på buffé:

  • 8 filéer matjessillfiléer
  • 4 gelatinblad
  • 0,5 pressad citron
  • 5 dl kvarg (kesella)
  • 0,5 dl matjessillspad
  • 6 skivor kavring
  • 50 g smör
  • ca 3 msk hackad dill
  • ca 3 msk hackad gräslök
  • Peppar
  • Syltad rödlök:
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättikssprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • Dill och gräslök till garnering

Gör så här:

  1. Skär matjessillen i små tärningar. Spara spadet.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter
  3. Pressa en halv citron i en kastrull och tillsätt matjessillspadet. Värm upp spadet men låt det inte koka.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält dem i sillspadet. Låt svalna.
  5. Blanda kvarg, dill och gräslök. Rör ned spadet, hackad dill och gräslök. Krydda med peppar och smaka av.
  6. Hacka kavringen fint eller kör den i en matberedare. Bryn smöret och blanda med brödsmulorna.
  7. Täck en form med plastfilm. Tryck ut ett lager av kavringen i botten. Bre sillröran över och låt stå i kylen minst 3 timmar före servering.
  8. Skala och dela rödlöken på hälften. Skiva löken tunt och lägg i en skål. Koka upp 1 del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten till en
  9. lag. Slå den varma lagen över. Ställ att svalna i ca 30 minuter. Ta upp löken och krama ur den.
  10. Skär upp cheesecaken i portionsbitar och garnera med syltad rödlök, dill och gräslök

 Lättgravad lax med vitlök, spenat och parmesan

Det här behöver du till ca 10 personer på buffé:

  • 500 g benfri laxfilé
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • Några varv svartpeppar

Till garneringen:

  • 70 g färsk spenat
  • 15 marinerade vitlöksklyftor och rejält med spad
  • 1 dl grovt hyvlad parmesan

Gör så här:

  1. Blanda socker, salt och peppar.
  2. Gnid in laxen med blandningen och lägg den i en plastpåse i kylen över natten (ca 10 timmar).
  3. Skiva laxen tunt och lägg upp på ett stort fat.
  4. Häll vitlöksspadet över (tillsätt ev. extra olivolja). Strö skuren spenat, skivad marinerad vitlök och grovt hyvlad parmesan över.