3 tips för en bättre burgare

6/19/2014

Det är skillnad på en burgare och burgare. Vill du bli mästare vid grillen i sommar är det dags att börja göra sin egen färs. Här kommer tre tips till en bättre burgare.

1. Välj en bra färs

En bra burgare börjar med en bra färs. Den bästa burgaren gör du på framdelskött av nöt, till exempel högrev, bog eller bringa. Den ska vara grovmalen och allra helst maler du den själv. Två gånger. Har du inte möjlighet att mala den själv beställer du den i köttdisken så att den är nymalen.

2. Komplettera med fläsk

För att få burgaren extra saftig kompletterar jag högreven med rökt sidfläsk. Förutom att du får en grymt saftig burgare får du även en bra röksmak. Vill du ha en burgare med 100 % nöt kan du istället komplettera med en styckdel som har rejält med insprängt fett, till exempel short rib.

3. En skvätt grillsås

Puritanerna vill ha en ren köttburgare som bara kryddas med peppar och salt. Jag tar dock gärna en skvätt grillsås redan i smeten. Det ger en fylligare bbq-smak på burgaren och den upplevs som ännu saftigare.

Det här behöver du till 4 rejäla burgare på ca 200 gram:

  • ca 650 g högrev
  • ca 150 g rökt sidfläsk
  • ev. en liten gul lök
  • 2 msk bbq-sås
  • salt, peppar
  • Fyra schyssta bröd, välj ett riktigt bra bröd eller baka själv
  • Rödlök
  • Plocksallad
  • Ev. bacon
  • Ev. smältost av cheddar-typ
  • Tomat i skivor
  • Färsksaltad gurka
  • Hemgjord ketchup
  • Pommes frites
  • Coleslaw (helst gör du egen coleslaw förstås)

Gör så här:

  1. Mal högreven grovt två gånger. Mal även sidfläsket. Kör gärna en liten gul lök i klyftor i köttkvarnen det sista du gör så att du får med allt kött. Då blir den också enklare att göra ren efteråt. Den malda löken kan du också blanda ner i hamburgersmeten.
  2. Smaksätt färsen med grillsås, salt och peppar och blanda väl.
  3. Forma fyra rejäla burgare för hand eller med hjälp av en hamburgerpress eller en stansring.
  4. Lägg burgarna på en skärbräda, täck med plastfilm och låt de vila i kylen ca en timme. När burgarna får vila sätter sig smeten så att de inte faller isär på grillen. Under tiden drar du igång grillen.
  5. Pensla grillgallret och burgarna med lite (med betoning på lite) olja och grilla dem. När du ser att de blivit halvt igenomstekta så vänder du på dem och grillar dem på andra sidan. Pensla eventuellt med ytterligare grillsås och lägg på ost om du vill. Plocka av dem från grillen medan de fortfarande har en röd kärna och lägg dem i folie att vila några minuter.
  6. Grilla brödet. Extra gott blir det om du penslar brödet med smält smör innan du vänder dem på grillen.
  7. Varva burgaren med dina favorittillbehör, till exempel sallad, rödlök, tomat, bacon och färsksaltad gurka.
  8. Servera med pommes frites, hemgjord coleslaw och egen ketchup.