3 tips för roligare gravlax

4/2/2015

På sätt och vis kan jag tycka att det är roligare att komponera ett påskbord i stället för ett julbord. Man är friare att ta ut svängarna helt enkelt. De klassiska rätterna ska finnas där men de får gärna uppträda i nya varianter. Sillarna får våriga smaker och färger, de traditionella köttbullarna får göra plats för libanesiska lammspett, äggen får en centralare plats och skaldjuren kan ta utrymme på bekostnad av syltor och patéer som får stå tillbaka.

Men gravlaxen ska väl ändå vara med? Ja, absolut. Men även här kan det finnas anledning till att fundera hur vi kan ta ut svängarna.

Här kommer 3 tips för roligare gravlax till påsk:

1. Ge laxen en vårigare smak

Det är superenkelt att grava sin egen lax. Och den går att variera i all oändlighet. Till påskbordet, med ägg och skaldjur, passar det bra att ge laxen en syrligare stil. Och nu när ramslöken börjar synas så får den gärna ge smak. Den milda smaken av vitlök passar bra med syran. Pressa citron över hela laxen, gnid in köttsidorna med salt och socker och täck med finhackad ramslök.

2. Gör en sallad

Den svenska buffématen blir gärna tung och på påskbordet passar det därför bra att få in mer grönt. Späd bladspenat eller sparris gör sig bra med gravlax. Och varför inte göra en sallad med gravlax och vårprimörer. Caesardressing med sin milda senapston funkar perfekt till laxen. Varför inte gå hela vägen och göra en caesarsallad med brödkrutonger och riven parmesan men med gravlax istället för den uttjatade kycklingen? Lägg upp salladen på ett vackert fat och låt den få en central plats på påskbordet.

3. Släng laxen på grillen

Den som vill vara lite fräckare slänger gravlaxen på grillen. Halstrad gravlax är riktigt läckert. Kanske inte passar på själva påskbordet, men påskhelgen är ju längre än själva påskafton. Skär gravlaxen i portionsbitar med skinnet kvar och halstra snabbt över glöden. Servera med kokt potatis och en mild senapssås och citron. En annan variant är att bränna av ytan på laxen med en brûléebrännare precis före serveringen. Coolt och annorlunda!

Gravad lax med ramslök

0,5 kg färsk lax

½ citron

0,5 dl socker

0,25 dl salt

Svartpeppar

En rejäl knippe färsk ramslök

Gör så här:

  1. Rensa laxfilén från ben och dela den i två lika stora bitar (nej, du behöver inte frysa den innan, om laxen är odlad går det utmärkt att grava den direkt).
  2. Pressa citron och klappa in laxen med citronsaften.
  3. Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen med blandningen.
  4. Lägg ena laxhalvan i en form eller i en djup tallrik med skinnsidan nedåt. Hacka ramslöken fint och täck fisken.
  5. Lägg över den andra halvan med skinnsidan uppåt, täck med folie, lägg en skärbräda eller en tallrik över och gärna en tyngd. Låt den ligga i press 1-2 dygn.

Tips!

Till påskbordet tycker jag att det passar bra med en lättare gravning. Låt den inte ligga lika länge helt enkelt. Bra att tänka på är att den inte blir lika hållbar om du skär upp den redan efter ett dygn, men det är ju bara att se till att äta upp den.

Potatisskalare med vev
-38%

Nordwik

Potatisskalare med vev

399.01 kr
249 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-46%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
649 kr