Här kommer 3 tips för roligare gravlax till påsk:
1. Ge laxen en vårigare smak
Det är superenkelt att grava sin egen lax. Och den går att variera i all oändlighet. Till påskbordet, med ägg och skaldjur, passar det bra att ge laxen en syrligare stil. Och nu när ramslöken börjar synas så får den gärna ge smak. Den milda smaken av vitlök passar bra med syran. Pressa citron över hela laxen, gnid in köttsidorna med salt och socker och täck med finhackad ramslök.
2. Gör en sallad
Den svenska buffématen blir gärna tung och på påskbordet passar det därför bra att få in mer grönt. Späd bladspenat eller sparris gör sig bra med gravlax. Och varför inte göra en sallad med gravlax och vårprimörer. Caesardressing med sin milda senapston funkar perfekt till laxen. Varför inte gå hela vägen och göra en caesarsallad med brödkrutonger och riven parmesan men med gravlax istället för den uttjatade kycklingen? Lägg upp salladen på ett vackert fat och låt den få en central plats på påskbordet.
3. Släng laxen på grillen
Den som vill vara lite fräckare slänger gravlaxen på grillen. Halstrad gravlax är riktigt läckert. Kanske inte passar på själva påskbordet, men påskhelgen är ju längre än själva påskafton. Skär gravlaxen i portionsbitar med skinnet kvar och halstra snabbt över glöden. Servera med kokt potatis och en mild senapssås och citron. En annan variant är att bränna av ytan på laxen med en brûléebrännare precis före serveringen. Coolt och annorlunda!