7 tips för en godare sommarsallad

7/28/2014

Sallad passar bra i sommarvärmen. Här kommer sju tips för en godare sallad.

1. Mindre sallad

Den viktigaste regeln för en god sallad är att inte ha för mycket sallad. Egentligen är det den enda regeln du behöver. Det är de andra ingredienserna som ger salladen karaktär. Välj också gärna en sallad med lite karaktär, till exempel romansallad.

2. Lagom med dressing

För mycket dressing gör salladen saggig och trist. Samtidigt blir en sallad utan dressing eller med dressingen vid sidan av ganska smaklös. Här finns det två vägar att gå. Antingen kan du dressa de ingredienser som inte blir saggiga separat. Till exempel lök, färskpotatis, tomat och bönor. Före serveringen varvar du sedan de dressade ingredienserna med de mer spröda ingredienserna såsom sallad, gurka och örter. Ett annat sätt är att ringla olja, strö ett gott örtsalt och dra några varv med pepparkvarnen några gånger när du varvar salladen i en skål. På så sätt får du fram de goda smakerna i grönsakerna utan att salladen tappar spänsten.

3. Färska örter ger karaktär

Färska örter gör salladen fräsch och ger karaktär. Hacka till exempel i rikligt med basilika, gräslök eller bladpersilja.

4. Rotsaker ger en bra bas

Glöm inte bort rotsakerna. Spädare rotsaker funkar råa om du skivar dem tunt, till exempel morötter. Men allra godast tycker jag är att blanda kokta eller ugnsrostade rotsaker med andra färska grönsaker i salladen. Perfekt om du fått rotsaker över från gårdagens middag. Kokt färskpotatis eller ugnsrostad palsternacka är mina personliga favoriter.

5. Gryn eller pasta

Olika former av gryn såsom bulgur, matvete eller couscous gör salladen matigare. Överbliven pasta funkar också utmärkt. Vill du undvika kolhydrater så är ett tips att göra couscous på blomkål. Ta en rejäl näve blomkålsbuketter och kör dem i en matberedare några sekunder. Otroligt enkelt och väldigt gott!

6. Frukt som svalkar

På sommaren funkar det utmärkt med frukt i salladen. Läskande när det är varmt och de söta frukterna gör sig bra till grillat kött eller grillad fisk. Jordgubbar, mango, papaya och melon är några exempel på frukter som passar i en sallad. Extra läckert är att servera salladen i en melonskål!

7. Avsluta med topping

Toppa med frön eller nötter för både smak och konsistens. Rosta dem gärna för extra stuns. Min favorit är att rosta cashewnötter som jag sedan kryddar med chili, paprika och glaserar med honung.

Så här kan en sallad serveras för att förgylla sommarbordet lite extra

 

Vattenkokare 1,5 liter 2200w Rostfritt Stål

Electrolux

Vattenkokare 1,5 liter 2200w Rostfritt Stål

699 kr
Potatisskalare med vev

Nordwik

Potatisskalare med vev

399 kr
Kampanj
Tennessee 300 Barbecue Smoker
-22%

Landmann

Tennessee 300 Barbecue Smoker

4 995 kr
3 895 kr
Regulatorset

Muurikka

Regulatorset

249 kr