Allt om din stektermometer

3/30/2013

Stektermometrar är smarta prylar som hjälper dig att alltid få köttet precis så som du vill ha det. Det ökar också säkerheten i matlagningen eftersom du kan lägga dig precis över gränsen för när köttet är tillräckligt tillagat istället för att behöva värma upp det onödigt mycket för att det ska bli säkert att äta. När du har en stektermometer slipper du även göra det förbjudna, d v s skära i köttet för att bedöma hur färdigt det är. Det finns kökstermometrar som är snygga och det finns de som har smarta funktioner. I det här blogginlägget kan du lära dig mer om de olika typerna av matlagningstermometrar.

Allt om din stektermometer

Termometerstickor

Den klassiska typen av kökstermometer som består av en sticka och en analog temperaturvisare. Du sticker den direkt i köttet och låter termometern sitta kvar under hela tiden du lagar maten. För att se temperaturen får du själv hålla koll genom att titta in i ugnen.

Snabbläsande digitaltermometrar

Denna typ av termometer låter du inte sitta i köttet under hela matlagningstiden, utan det är först mot slutet som du sticker i termometern för att på bara några sekunder få ett svar på vilket temperatur köttet nått.

Digitaltermometrar med sladd

Den här typen av matlagningstermometer sticker du i köttet innan du ställer in det i ugnen. På termometerns handenhet ställer du in vilken termperatur du vill att ditt kött ska få. Mätdelen av termometern låter du sitta i under hela tiden köttet tillagas. När köttet nått den måltemperatur du angivit piper termometern och du kan ta ut köttbiten som nått precis den termperatur du önskade. En digital köttermometer har ofta en inbyggd timerfunktion så att du även kan använda termometern för att hålla koll på tiden.

Trådlösa digitaltermometer

Funktionen i en trådlös digitaltermometer är densamma som i en sladdbunden, men med den stora fördelen att du inte behöver vänta på samma plats som köttet tillagas. Det är en stor fördel om du grillar utomhus och förbereder resten av måltiden inomhus.

Frityrtermometrar

En frityrtermometer används för att mäta värmen på vätskor. Du sänker ned den i vätskan och låter den stanna där. På så sätt kan du hålla koll när du friterar, gör sylt eller godis.

Hur använder man en stektermometer?

Stick in termometern ordentligt i köttbiten. Hela mätsensorn ska vara i köttet. Den brukar vara omkring 2-5 cm på de flesta termometrar. Se till att termometern inte ligger mot något ben, eftersom ben leder värme bättre än köttet vilket skapar missvisande värden. Efter att du tagit bort köttbiten från värmekällan kommer temperaturen att stiga ytterligare några grader i takt med att värmen sprider sig inne i köttet. Vill du att ditt kött ska nå en temperatur om 70 grader bör du därför ta ut det när det är ca 68 grader. Rengör termometern noggrant när du har använt den klart.

Om köttbiten du mäter är väldigt ojämn kan det vara svårt att avgöra om den är klar bara genom en mätning, utan det kan då vara klokt att göra två mätningar efter varandra

Kalibrera termometern

Emellanåt kan det finnas anledning till att kalibrera din stektermometer eftersom den med tid kan börja avvika något från helt korrekta värden. Här kan du läsa en guide till hur du kalibrerar din kökstermometer.

Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-47%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
639 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Sous Vide Precision Cooker WiFi

Anova

Sous Vide Precision Cooker WiFi

1 599 kr