10/12/2014

Höstäpplen i lyxförpackning

Nu när det är äppelsäsong och fruktdiskarna är fulla av vackra och goda svenska höstäpplen så frossar vi gärna extra i äppelpajer och bakverk av olika slag. Men varför inte ta ut svängarna lite? Den här vackra skapelsen är egentligen inget annat än en äppelpaj, det är bara att den är serverad på ett annorlunda sätt. Med frasig filodeg i stället för pajskal, en härlig äppelkompott och en hemgjord vaniljsås kan man bygga en lasagne till efterrätt. Vill man lyxa till det extra så är det gott med ett friskt tillbehör, till exempel en äppelsorbet eller en äppelgranité.

Pelle Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

 

Öppen äppellasagne

Det här behövs till 10 personer:

6 st äpplen

3 msk muscovadosocker

3 msk sirap

2 msk kanel

2 cl calvados

20 ark filodeg

mandelflarn

crème anglais (vaniljsås)

smör

Gör så här:

  1. Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär dem i små kuber.
  2. Smält 2-3 msk smör i en stekpanna. Stek äpplena tillsammans med muscavadosocker och kanel på medelvärme tills de är mjuka. Tillsätt en skvätt calvados mot sluten och låt den koka in. Smaka av om det är bra balans mellan syra och sötma och om det är lagom calvadoskaraktär.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och pensla filodegsarken. Lägg på en plåt och baka i 5-10 minuter tills de är spröda och fått fin färg.
  4. Rosta mandeln i en torr stekpanna.
  5. Varva äppelkompott, filodegsark och crème anglais på tallrikar. Garnera med rostade mandelflarn och servera äppelgranité till.

 

Crème anglais på Pelles vis

Det här behövs till 10-12 portioner:

2,5 dl röd mjölk

4 dl vispgrädde

1 st vaniljstång

3 st äggulor

1 dl strösocker

 

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av grädden. Koka upp och låt svalna i cirka 5 minuter.
  2. Vispa äggulor och socker ljust och luftigt.
  3. Ta ur vaniljstången och vispa ner gräddmjölken försiktigt i äggblandningen.
  4. Häll tillbaka allting i kastrullen och värm försiktigt till 85 grader. Såsen ska precis börja tjockna och första bubblan ska synas. Häll tillbaka såsen i bunken, täck med plastfolie och låt den stå kallt i minst 1 timme men gärna längre.
  5. Vispa resten av grädden. Vispa försiktigt ner vaniljsåsen i grädden. Ta lite vaniljsås i taget och smaka av så att du får en fin konsistens med en tydlig vaniljsmak.