10/22/2014

Egna chokladtryfflar

Det finns få saker som passar så bra att avsluta en bra middag med som kaffe och en chokladtryffel.

Att göra sin egen tryffel är både gott och enkelt. Jag har blivit väldigt förtjust i den belgiska chokladen Dolfin och deras roliga smaksättningar framför allt deras rosépepparchoklad. Rosépepparchokladen fungerar både som den är, i en chokladmousse eller i tryfflar. Peppar fungerar som bekant mycket bra till choklad men jag kan själv tycka att chili ibland blir väl starkt. Rosépeppar ger mildare och mer aromatiska tryfflar som har en pikant och läcker brytning. För den som inte får tag på Dolfin går det förstås bra att (som i receptet nedan) använda en neutral choklad och smaksätta med lite stött rosépeppar.

Experimentera gärna med dina egna smaksättningar. Apelsin, citron, kanel, te, ingefära, mynta, basilika, whisky, calvados, nötter och krossade kakaobönor, bara för att nämna några exempel, passar utmärkt att smaksätta choklad med.

Pelle Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

Chokladtryffel med rosépeppar

Det här behöver du till ca 15-20 tryfflar:

200 gram mörk choklad av bättre sort (ca 70 % kakaohalt)

1.5 dl grädde

40 gram honung

40 gram osaltat smör

ca 1/2 tsk fint stött rosépeppar

Kakao

Gör så här:

  1. Hacka chokladen och lägg i en rundbottnad, rostfri bunke.
  2. Koka upp grädde och honung. Slå det över den hackade chokladen och rör tills chokladen är smält.
  3. Tillsätt smöret och rör tryffeln slät. Låt tryffeln kallna så att den inte kladdar för mycket.
  4. Forma tryfflar med välsköljda händer, lägg ner i kakaopulver och rulla runt.