Egen sill på 5 min med sista-minuten-sillar

4/2/2013

Har du inte heller hunnit med påskförberedelserna som du hade hoppats? Men det är inte försent. Några hemgjorda sillar gör påskbordet så mycket godare och roligare. Och med färdiginlagd femminuterssill tar det faktiskt bara just fem minuter. Här är fyra snabba favoriter som gör succé på påskbuffén.

Glad påsk önskar vi på KitchenTime!

Påsksill recept

Vårig löksill

Den klassiska löksillen får en vårig touche med purjolök och salladslök. Korianderfrön i lagen ger en modern tvist.

  • ½ dl ättikssprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 pkt femminutersill
  • ca 10 cm fint skuren purjolök
  • 4 salladslökar, fint skurna
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 tsk kryddpeppar

Koka upp en 1-2-3-lag med en del ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Låt svalna. Skär sillfilérna i lagom stora bitar. Varva sill, lök och kryddor i en glasburk. Slå på lag tills det täcker. Låt mogna några timmar, gärna över natten.

Pestosill

Fräscha örter, till exempel i form av basilika, passar bra för att lätta upp påskbordet. Här en härligt ljusgrön sill med smak av Italien.

  • ½ dl crème fraiche
  • ½ dl gräddfil
  • 1 msk majonnäs
  • salt, peppar
  • ½ dl pesto
  • ½ msk pressad citron
  • 1 pkt femminuterssill

Blanda en grundcrème på crème fraiche, gräddfil och majonnäs. Krydda med en nypa salt och några varv med pepparkvarnen. Blanda i pesto och pressad citron. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Varva sill och pestocrèmen i en skål. Låt gärna sillen mogna någon timme.

Currysill med soltorkade tomater

Inget påskbord utan något gult. Här en kryddig currysill med soltorkade tomater.

  • Grundcrème, se ovan
  • ½ msk curry
  • ½ dl soltorkade tomater skurna i skivor
  • 1 pkt femminuterssill

Gör en grundcrème, se ovan. Krydda med curry efter smak. Varva sill, soltorkade tomater och currycrème i en skål. Låt gärna sillen mogna någon timme.

Baconsill med pepparrot

Påsken är ett utmärkt tillfälle att tänja på gränserna och prova lite nytt. Att pepparrot och bacon är gott till torsk är bekant. Och det funkar faktiskt lika bra med sill!

  • 1 pkt bacon
  • Grundcrème, se ovan
  • 1 tsk matlagningshonung
  • 1 pkt femminuterssill

Skär baconet i fina bitar. Stek baconet knaprigt. Lägg undan lite bacon till garnering. Gör en grundcrème, se receptet på pestocrème ovan, och rör ner lite honung. Krydda med pepparrot efter smak. Varva sill, bacon och pepparrotscrème i en skål. Låt gärna sillen mogna någon timme. Strö över ytterligare lite bacon vid serveringen.