En perfekt Crème Brûlée

9/20/2012

Crème Brûlée är kanske den mest klassiska desserten av dem alla. Och i mitt tycke en av de allra bästa. Det är precis som i den klassiska scenen i Amelie från Montmartre. En av livets bästa stunder är att slå hål på sockerlocket på en perfekt brûlée.

Egentligen är det inte så svårt att göra en brûlée, men för att få den helt perfekt så krävs det lite träning och några bra tips på vägen.

Om du vill använda rörsocker eller vitt socker till själva sockerlocket är en smaksak. Själv föredrar jag vitt socker eftersom det smälter snabbare och är lättare att handskas med. Var lite försiktig bara. Just därför kan det också lätt bli bränt. Brunt farin däremot ska du undvika. Farinet har en alltför knäckig ton redan från början och kan därför lätt smaka bränt.

Crème Brûléen kan (förutom sockerlocket) förberedas i god tid innan och förvaras svalt. Själv tycker jag dock att den gör sig bäst om den serveras lite lätt ljummen.

Om du vill experimentera med olika smaksättningar så går det förstås bra. Personligen tycker jag att originalet är svårslaget. Något tillbehör kan däremot passa bra. Lite färsk frukt ger bra balans till den söta vaniljkrämen. Eller varför inte en salsa på mango, äpple och mynta? Och så något gott och sött i glasen förstås. Sauternes är det klassiska vinvalet, men en tokajer fungerar minst lika bra.

 

Crème Brûlée

Det här behöver du till cirka 6 portioner:
3 dl vispgrädde
3 dl röd mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker till själva brûléerna
ca 2 msk strösocker till sockerlocken

Gör så här:
Skrapa ur vaniljstången och blanda med cirka en tesked socker och lägg i en kastrull. Slå på mjölk och grädde och låt koka upp. Låt stå och svälla minst 15 minuter. Ta ur vaniljstången. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt slå gräddmjölken sakta över under vispning. Häll upp i portionsformar och grädda i vattenbad i 120 graders ugnsvärme ca 1 1/2 timme (tills äggblandningen stannat). Har du tillgång till en bra ugnstermometer ska du ta ut formarna när brûléerna är exakt 86 grader då är de helt perfekta. Låt svalna.

Precis innan serveringen täcker du formarna med socker och bränner ett perfekt sockerlock med hjälp av en gasbrännare.

Lykka till!

 

Saknar du en bra brännare?
Just nu har vi Brûléeveckor med bra pris på flera olika gasbrännare i butiken.

Prova att även att servera din crème brûlée med en salsa på mango, äpple och mynta.

Potatisskalare med vev
-38%

Nordwik

Potatisskalare med vev

399.01 kr
249 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-46%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
649 kr