1/1/0001

Farfars mumma

Favoritmumman i min familj görs enligt min farfars recept. En mustig, söt variant med smak av kardemumma. Ordet mumma har dock inget med kardemumma att göra utan namnet härstammar från ett tyskt öl, Braunschwiger mumme. Oavsett detta är det inte så dumt att smaksätta den söta juldrycken med just stött kardemumma.

Om man vill ha en mer läskande mumma är en annan, modernare variant att tillsätta sockerdricka istället för socker. För att den inte ska bli för mesig så får den varianten sällskap av gin. Enbär passar också riktigt bra i mumma.

Per Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

Farfars mumma

10-15 kardemummakärnor

0,5 dl socker

1 dl madeira

50 cl carnegie porter, 3,5 %

2 burkar (2*50 cl) lageröl, 3,5 %

Stöt kardemumman i en mortel. Blanda med socker och slå över madeiran. Låt stå och dra minst 15 minuter. Blanda med porter och lageröl i en kanna. Servera direkt.

Snabba mumman

1/2 dl madeira

1/2 dl gin

1 fl (50 cl) Carnegie porter 3,5 %

1 burk vanlig lager 3,5 %

1 fl sockerdricka (33 cl)

Blanda i en kanna. Servera direkt.