1/1/0001

Karamelliserad brysselkål med fläsk och valnötter

Ett bra sätt att förnya julmaten är att snegla på andra länder och plocka in varianter av deras rätter på det svenska julbordet. Inspirationen till den här rätten kommer från Nigella Lawson. På hennes brittiska julbord har brysselkålen fått sällskap av pancetta och kastanjer. Jag har anpassat den något till våra svenska smaker och låter de små kålhuvudena få sällskap av fläsk och valnötter istället. Den söta sirapen tar udden av de något beska toner som finns i brysselkålen och ger en bra brytning mot det salta fläsket. Med en rejäl näve valnötter blir det en härlig julkänsla. Ett tillbehör som passar utmärkt till det småvarma. Eller varför inte till kalkon?

Per Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

Karamelliserad brysselkål med fläsk och valnötter

Det här behöver du:

250 g brysselkål

125 g stekfläsk

2 msk ljus sirap

1/2 dl valnötter

1 knippe bladpersilja

svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär av den yttre delen av stocken på brysselkålen och ta bort de yttre fula bladen.
  2. Koka brysselkålen i saltat vatten 2 minuter. Häll av dem i ett durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skär fläsket i tärningar och stek. Ta upp fläsket men låt fettet vara kvar i pannan.
  4. Dela brysselkålen på hälften. Bryn dem i stekpannan och häll i sirapen när de börjar få färg. Stek ytterligare någon minut.
  5. Vänd ner fläsket, hackade valnötter och hackad bladpersilja. Dra några varv på pepparkvarnen. Rör om.