Grilltillbehör- Krossad potatis med vitlöksolja och Basilikasås

4/28/2016

Krossad potatis med gräslök och vitlöksolja (4 portioner)

Den här vit- och gräslöksdoftande potatisen steks krispig i ugnen och passar perfekt som tillbehör till såväl kött och grönsaker som fisk under sommarens grillkvällar!

Du behöver:

  • 2 Vitlöksklyftor
  • 12 Potatisar
  • 1,5 dl Olivolja
  • 1 kruka Gräslök
  • Havssalt
  • Peppar

Gör såhär:

  1. Rosta två vitlöksklyftor tills de blir gyllenbruna och mjuka.
  2. Pressa ned vitlöken och låt dra i oljan ca 1 timme
  3. Förkoka potatisen tills den blir mjuk nog att ”krossa”. Lägg upp potatisarna på en ugnsplåt och använd en sked eller eller potatisstöt och tryck försiktigt på potatisen tills den öppnar sig
  4. Häll på vitlöksoljan, havssalt och peppar och stek i ugnen på 225° tills potatisen blir gyllenbrun
  5. Klipp färsk gräslök över potatisarna och strö eventuellt lite mer havssalt över den färdiglagade potatisen- klart!

Annikas Basilikasås

Den här goda såsen har en härligt mild basilikasmak, och får samtidigt lite sting av sambal oelek och vitlök. Passar perfekt till grillad lax eller kyckling!​

Du behöver:

  • 1 kruka basilika
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ tsk salt

Gör såhär:

  1. Hacka basilikan grovt och häll alla ingredienser i en skål
  2. Mixa alla ingredienser med hjälp av en stavmixer, låt stå och dra i kylen några minuter