Knivskola – Vilka knivar ska jag välja?

3/10/2013

En bra kockniv är själva grunden i köket. Ska du bara köpa en kniv så ska du först och främst satsa på en bra kockkniv. Komplettera sedan med några andra väl utvalda modeller. Med fem knivar har du det du behöver för alla moment i köket:

1. Kockkniven 

Kockkniven har ett knivblad från 18 upp till 30 centimeter. Bladet ska också vara tillräckligt högt så att du kan hacka utan att slå i knogarna. Vilken storlek du ska välja beror på hur stora händer du har, vilken typ av råvaror du oftast lagar  mat med och  vilka andra knivar du kompletterar med.

 
2. Allroundkniven

Allroundkniven är ett bra komplement till kockkniven. Allroundkniven har ett smalare knivblad med en längd på ca 10-17 centimeter och passar bra för att hantera mindre råvaror där kockkniven blir för klumpig.

 
3. Skalkniven 

Skalkniven är en liten vass kniv som du använder till finliret i köket, till exempel att skala vitlök, ansa grönsaker eller hyvla parmesan.


 
4. Brödkniven

Brödkniven har ett långt tandat blad och används inte bara till bröd. Den är också användbar till exempelvis vitkål, pumpa och vattenmelon.

5. Filékniven

En filékniv har ett smalt och flexibelt blad och används till att skära tunna skivor till exempelvis en carpaccio, bena ur fisk och putsa kött.

Utöver de fem basknivarna finns en mängd specialknivar. Det är bara intresset och knivstället som sätter gränser! Här är några av mina favoriter bland specialknivarna:  

Trancherkniv. Om du en gång trancherat en stek eller en stor fågel med rätt verktyg så vill du inte gå tillbaka till kockkniven. Sedan ser det ju snyggt ut på bordet också med en trancherkniv, helst med tillhörande gaffel.

 

Laxkniv. Laxkniven har ett lång, tunt och brett blad. Skivorna på gravlaxen blir aldrig lika snygga utan en laxkniv.

 

Tournierkniv. En liten vass skalkniv med svängt blad som är till för att forma och dekorera potatis och andra grönsaker. Den böjda formen gör att den är väldigt smidig när du ska ansa grönsaker, till exempel skära roten ur en tomat eller snoppa jordgubbar.

 

Tomatkniv. Tomatkniven är tandad för att lätt komma igenom skalet på tomaten. Men användningsområdet är betydligt större än så. Använd den till korvar, citrusfrukter och inte minst som en mindre brödkniv till portionsbröd. 

 

Det här knivsetet från Sabatier Trompette innehåller en kockkniv, en allroundkniv och en skalkniv. En bra början helt enkelt. 

 

 

Med fem väl utvalda knivar har du det du behöver för alla moment i köket, säger Per Ulfsson Falkner, kock och produktspecialist.

 

 

 

Potatisskalare med vev

Nordwik

Potatisskalare med vev

399 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Kampanj
Quadro Grytset 4 delar samt 3 lock
-30%

Zwilling

Quadro Grytset 4 delar samt 3 lock

1 519 kr
1 069 kr
Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-46%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
649 kr