8/13/2014

Kräftsoppa – när kräftskivan tagit slut  

Är kräftskivan slut? Tog du vara på skalen? Just kräftskal är kanske de godaste resterna som finns. Att koka soppa på skalen är dock en sådan där sak man pratar om men oftast inte orkar göra. Ett tips är därför att ta skalen och lägga i en påse i frysen. Då behöver du inte stå och koka fond mitt i natten när kräftskivan är slut utan kan göra det i lugn och ro dagen efter.

Plocka sedan fram de frysta kräftskalen, fräs dem med lök, rotsaker och tomat. Koka ihop med vitt vin. Sila, koka upp med grädde och red av. Ååh, så lyxigt. Till den gräddiga och mustiga soppan passar det med något syrligt. Jag brukar göra en crème med citron och dill och klicka i.

Givetvis behöver du inte ha haft en kräftskiva för att följa receptet nedan. Det blir en minst sagt lyxig förrätt om du utgår från hela kräftor och har kräftstjärtar att lägga i soppan!

Förmodligen fick du en bit västerbottensost eller någon annan smakrik ost kvar från kräftskivan också. Fördela den över några tunnbröd och stek i olja och skär i trekanter och servera till.

 

Pelle Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

 

 

Kräftsoppa med citron- och dillcrème och västerbottenklämmor

Det här behövs till ca 4 normalstora portioner eller 8 små förrätter:

Skal från 1 kg kräftor

1 gul lök

1 morot

1 palsternacka

3 msk tomatpuré

1 tsk persillade

3 dl vitt vin, torrt

1 liter vatten

2 dl grädde

2 msk smör

2 msk vetemjöl

Rapsolja

Salt, peppar

Ev. kräftstjärtar till servering

 

Gör så här:

  1. Skala kräftorna och lägg kräftstjärtarna åt sidan.
  2. Fräs lök, morot och palsternacka i olja. Tillsätt kräftskalen och fräs ytterligare en stund.
  3. Rör ner tomatpurén och persillade och vänd runt. Tillsätt vin och vatten och låt sjuda i 30 minuter. Sila.
  4. Tillsätt grädden och koka upp.
  5. Blanda en buerre manié av smör och mjöl (gör en boll). Tillsätt redningen, vispa soppan slät och sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Fördela eventuella kräftstjärtar i skålar. Häll på soppan, garnera med citron- och dillcrèmen och servera med västerbottenklämmor.

 

Citron- och dillcrème

Det här behöver du:

½ citron

3 dl crème fraiche

½ dl hackad dill

½ msk honung

 

Gör så här:

  1. Riv skalet av en halv citron och pressa ut saften.
  2. Blanda med crème fraiche, hackad dill och honung.
  3. Smaka av.

 

Västerbottenklämmor

Det här behöver du:

2 mjuka tunnbröd

2 dl riven västerbottensost (eller någon annan smakrik ost)

Olja

 

Gör så här:

  1. Fördela osten över bröden och vik dem på mitten.
  2. Hetta upp olja i en panna och stek dem gyllenbruna.
  3. Skär trekanter och servera direkt