Lyxiga pannkakor - Cattis Legelius berättar

7/24/2014

Hej, jag heter Cattis Legelius och driver min blogg Stockholm Tea House, sedan augusti 2013. Fick frågan om jag skulle vilja gästblogga hos KitchenTime och visst vill jag det.

- Hoppas ju på glassmaskinen i KitchenTimes sommarbildstävling ;-)

Mitt matintresse kom igång på allvar när jag gick i mellanstadiet (i början av 80-talet). Jag hade klasskamrater från Europas alla hörn och det bästa jag visste när jag var hemma hos någon av dem varnär jag fick stanna kvar och äta middag. Där och då blev jag b.la. förälskad i det franska, italienska, grekiska och turkiska köket. Mycket grönsaker, nya kryddor, yoghurt i maten istället för grädde bland annat gav mig helt nya smakupplevelser.

Köttbullarna och falukorven rasade i populäritet hos mig och på scenen tog helt nya rätter plats. Tzatziki, souvlaki, pasta carbonara, franska delikatessostar, turkiska mezes och mycket annat.Vanliga rätter här i Sverige idag absolut, men inte då. Det blev mer och mer knepigt för min mamma att få mig nöjd vid middagsbordet. Och helt plötsligt trängdes fyllda vinbladsdolmar, fyllda paprikor, olika sorters oliver, inlagda grönsaker, aubergineröra och tzatziki med de mer traditionella rätterna på våra julbord hemma.Senare blev det restauranglinjen på gymnasiet där dåtidens mästerkockar delade med sig av sina kunskaper och knep.

Matintresset tillsammans med fotografering, resor och självklart min älskade familj är min stora passion i livet. Därför kändes det helt rätt att starta en blogg som nu också fungerar som min egen receptbank, mycket praktiskt. Alla foton tar jag själv. Recepten är antingen mina egna påhittade eller någon annans mästerverk som jag väljer att laga. Idag varvas det hejvilt hemma mellan det svenska köket och maten från favoritländernas bord. Jag menar, inte tackar jag nej till en riktigt god Pytt i panna med stekt ägg, inlagda rödbetor och HP-sauce?

Något annat jag heller inte tackar nej tack till är dessa Lyxiga pannkakor. De är oslagbara. Har man väl ätit pannkakor från detta recept vill man inte ha några andra. Inte vi i alla fall… I sanningens namn ska väl tilläggas att detta recept troligtvis är ett efterrättsrecept, men vi använder det som vårt pannkaksrecept. Och det går hur bra som helst! (Fast min mamma höll på att svimma när hon fick höra hur mycket ägg och smör det innehöll, he he..)

Lyxiga Pannkakor ca 8-10 st

 • 100 g smör
 • 4 ägg
 • 1 dl vetemjöl
 • 1-2 tsk vanillinsocker
 • 1 krm salt
 • 1 msk strösocker
 • 3 1/2 dl mjölk

Tillbehör

 • Vispgrädde
 • Blåbär
 • Lite strösocker
 • (Vaniljglass)

Vispa samman ägg och mjöl och tillsätt det smälta smöret. Blanda i övriga ingredienser. Låt smeten stå och vila en halvtimme och grädda sedan pannkakorna. Vispa önskad mängd grädde och tillsätt lite socker. Tillsätt sedan blåbär efter smak och rör om. Sedan är det bara att njuta av nygräddade pannkakor med blåbärsgrädde och ev. glass till :-)

Lyckan är dessutom fullkomlig när jag har förmånen att få laga dessa pannkakor med nyvärpta ägg :-)

 

Trevlig sommar!

Cattis

Stockholm Tea House

www.stockholmteahouse.wordpress.com

Potatisskalare med vev
-38%

Nordwik

Potatisskalare med vev

399.01 kr
249 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-46%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
649 kr