Marmor - ett material klippt och skuret för köksredskap

4/10/2013

Det här är det första inlägget i en följetong om olika material i köket.

Marmor - det pampiga och ståtliga materialet som använts i alla tider för skulpturer och inredningar. I grund och botten är det en bergart som bildas när kalksten utsätts för extrema omständigheter som högt tryck och värme. Det finns många olika typer av marmor och skillnaden mellan dessa är sammansättningen av kalkstenen som ombildats. Vit marmor består av väldigt ren kalksten fri från silikater och annat. De mönster som uppstår i marmorn kommer av föroreningar i kalkstenen bestående av olika mineraler.

Marmorn har även letat sig in i köket tack vare sitt vackra utseende och sina praktiska egenskaper. Det kanske allra vanligaste användningsområdet för marmor i köket är i bänkskivor och på golv där den ger ett exklusivt intryck med lite medelhavskänsla. Det finns också köksredskap som är tillverkade av marmor och det materialvalet görs ofta av följande anledningar.

  • Marmor behåller sin kyla.
  • Marmor är ett väldigt tungt material.
  • Marmor är hygieniskt och lätt att rengöra

Mortel i marmor

En marmormortel är ett klassiskt köksredskap där marmorn kommer till sin rätt eftersom morteln blir en snygg inredningsdetalj att låta stå framme i köket. Tack vare materialets tyngd blir då också lätt att stöta sina kryddor eller örter utan att morteln glider runt.

Marmormortel från Horwood

Brickor i marmor

Förutom att vara snygga att se på är brickor i marmor väldigt praktiska eftersom de håller kylan väldigt effektivt. Genom att ställa in marmorbrickan i kylen innan användning kan t ex ostar eller charkuterier hållas kalla längre när de ligger på brickan.

Marmorbrickor från Horwood

Kavel i marmor

Ett mer ovanligt användningsområde för marmor i köket är i brödkavlar. Här är det inte så mycket fråga om materialets visuella egenskaper som de mer funktionella. Tyngden i kaveln gör att mindre styrka krävs för att kavla. Kylan i kaveln (särskilt om den fått stå ett tag i kylskåpet) gör att degen släpper lätt och blir lättarbetad.

Marmorkavel från Horwood

Ostkupa i marmor

En ostkupa i marmor är perfekt för att hålla osten fräsch länge. Själva kupan sluter tätt och undviker att osten blir torr och botten i marmor håller osten kall även under varma sommardagar.

Ostkupa i marmor från Horwood

Tänk på att marmor är ett material som skapats av kalksten. Det är därför känsligt för syra och kan missfärgas av vin, ättika, fruktjuice eller något annat som innehåller syra.

Har du någon favorit i köket som är tillverkad av marmor?

Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-47%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
639 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Sous Vide Precision Cooker WiFi

Anova

Sous Vide Precision Cooker WiFi

1 599 kr