Missa inte våffeldagen den 25 mars

3/21/2016

Våffeldagen är egentligen en konstig historia. Maria bebådelsedag har gått från vårfrudagen till våffeldagen i folkmun och är anledningen till att vi äter våfflor just denna dag. Men vad spelar det för roll egentligen? Vilken ursäkt som helst duger om jag får njuta av nygräddade våfflor med sylt och grädde!

De klassiska tillbehören är förstås sylt och vispad grädde. Hjortronsylt om jag får bestämma, men då är jag ju uppvuxen i Norrland också. Ett annat fräscht tillbehör är tunna skivor av äpple och pudrad kanel. En annorlunda variant är att äta våfflor med samma tillbehör som blinier – löjrom, hackad lök och smetana.

Men det viktigaste är att våfflorna är riktigt frasiga och därför hittar du inga ägg i mitt recept.

Grundrecept våfflor

Räcker till 8-10 våfflor

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 4 dl mjölk

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Häll i hälften av mjölken och vispa smeten slät.
  4. Vispa ned resten av mjölken och det smälta smöret.
  5. Ställ smeten att svälla i minst 15 minuter men gärna längre. Obs! Se till att smeten är rumstempererad när du börjar grädda annars kommer du kyla ned våffeljärnet vid varje gräddning.
  6. Hetta upp våffeljärnet ordentligt. Pensla järnet smält smör eller en neutral olja och börja grädda. Tips! Lägg gärna våfflorna på ett galler så behåller de frasigheten.
  7. Servera med dina favorittillbehör!

/Pelle

Har du inget bra våffeljärn? Här är några av våra favoriter:

Åviken Dubbelt 906 korades som Bäst i test 2015 och ger dig frasiga och gyllenbruna våfflor på några minuter! Just nu får du detta dubbeljärn för endast 499kr (ordinarie 769kr).

Tycker du bättre om tjocka, belgiska våffeljärn är Bistro Våffeljärn från Bodum ett bra alternativ! Vi har 24% rabatt på våffeljärnet som nu kostar 379kr.