11/5/2014

Movember & Fars Dag-dessert

Anna Martin bloggar på fantastiska http://veggielicious.org där hon bland annat fokuserar på raw choklad och lyxiga, nyttiga desserter. Anna beskriver sig själv som aktiv, kreativ och (självklart) intresserad av mat och hur vår kropp reagerar på vad vi stoppar i oss. På hennes blogg hittar du fantastisk inspiration för att både må och äta bättre och godare, och dessutom massor av smaskiga raw-recept. Nedan har Anna delat med sig av en fantastisk chokladdessert som passar extra bra nu i Movember-tider och inför Fars Dag. Mums & tack!

Hej mitt namn är Anna och jag bara älskar att baka och göra smaskiga desserter som både är nyttiga och hälsosamma. När Isabelle på Kitchentime frågade om jag ville gästblogga blev jag väldigt glad, självklart ville jag det.

På söndag är det farsdag. Till detta har jag bestämt att göra en enkel men mycket god dessert. Passande till detta fick jag testa chokladformar i silikon från Kitchentime. En av formarna bestod av mustascher i olika former, detta passade väldigt bra till min farsdag fika.

Det var väldigt roligt att gjuta chokladen i formarna, med de tillhörande pinnarna blev varje mustasch som en chokladklubba. Jag kommer definitivt använda formarna igen då de var väldigt enkla att använda och chokladen släppte väldigt lätt. Det blev snygga och släta chokladmustascher i formarna och jag är supernöjd över resultatet. Till mustascherna tempererade jag chokladen och gjorde choklad från grunden vilket är väldigt trixigt om du som jag använder råa ingredienser. Men tack vare den bästa chokladläraren ever Amy Levin blev mina chokladpraliner två tummar upp.

Tempererar du chokladen innan du använder den så smälter den inte i rumstemperatur och chokladen får även en glansig yta samt blir mer hållbar.

Desserten jag gjorde till detta tillfälle är en variant av chokladmousse gjord på banan och avokado vilket är både väldigt gott och hälsosamt då både banan och avokado innehåller bra med vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Chokladmousse utan konstiga ingredienser helt i min smak.

 

 

Chokladmousse till farsdag (2port):

2 st mogna avokado

3 st mogna bananer

2 msk smält kokosolja

3 msk ekologisk eller raw kakao

3 msk agave eller honung

½ dl starkt kaffe

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Mixa allt samman i en stark matberedare eller smoothiemixer till en slät smet. Smaka av och söta mer om det behövs. Häll chokladmoussen i serveringsglas eller små skålar. Låt moussen stå i kylen ca: 1tim innan servering. Dekorera desserten med uppvispad kokosgrädde eller laktosfri grädde, toppa med dina chokladmustascher och strö över lite kakaopulver.

Kokosgrädde:

Låt 1 tetrapack med kokosmjölk stå i kylen över natten. På morgonen ta ur den tjocka grädden som bildats i paketet och vispa upp grädden med elvisp så att den blir tjock och fluffig. Smaksätt med en nypa vaniljpulver.

/ Anna Martin