Risotto med sparris - Italienska favoriter

3/19/2014

En riktigt god risotto kräver sitt hantverk men är definitivt värd jobbet. När du väl lärt dig principen kan du variera din risotto efter smak och säsong.

Nu när det är sparrissäsong är just sparrisrisotton en självklar favorit. Sparrisen ger en härlig fräschör med smak och färg av vår. Mascarponen gör denna risotto extra krämig. Var noga med råvarorna och välj ett riktigt bra risottoris, till exempel arborio eller carnaroli. Servera risotton som den är eller till en halstrad gös med balsamicosirap.

Sparrisrisotto

Det här behövs till 4 personer:

  • 1 knippe färsk grön sparris
  • 4 dl risottoris
  • 1 st gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin, torrt
  • 1,5 liter hönsbuljong (eller grönsaksbuljong om du vill ha risotton helt vegetarisk).
  • 1 1/2 dl riven parmesan
  • 1/2 dl mascarpone
  • Olivolja
  • Tryffelolja (kan uteslutas)
  • Smör
  • Salt, peppar
  • ev. ruccola och färska örter, t.ex. färsk basilika

Gör så här:

  1. Skär av topparna av sparrisen, fräs dem lätt i olivolja och lägg dem åt sidan.
  2. Hacka resten av sparrisen, fräs den i olivolja och tillsätt buljongen, koka upp, låt sjuda några minuter och håll buljongen varm.
  3. Soffrito. Nu börjar själva jobbet med risotton. Skala och hacka löken, fräs den mjuk i olivolja utan att den tar färg. Obs! Om den tar färg får du börja om. Bränd lök ger en besk smak.
  4. Tostatura, rosta riset. Vänd ner riset och rosta det i några minuter. Riset ska kännas torrt och vara lite genomskinligt.
  5. Evaporare il vino. Tillsätt vinet och låt det ånga bort helt.
  6. Incorporare il Brodo. Sänk värmen, tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör ofta. Se till du inte får med sparrisbitarna. Sila buljongen om du tycker att det är enklare. Koka försiktigt i ca 20 minuter. Hur mycket buljong som går åt beror på hur vilken värme du har men förmodligen kommer du att få buljong över.
  7. Finitura con formaggio. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ned den färskrivna parmesanen och mascarponen. Parmesanen gör risotton fastare så se till att den är lite lös innan osten tillsätts. Smaka av med salt, peppar och lite tryffelolja. Vänd slutligen försiktigt i sparristopparna.
  8. Garnera med ruccola, parmesanflagor och färsk basilika.