1/1/0001

Rödbetssill med nejlika

Kan man få för många sillar på julbordet? Jag tror inte det. Ändå är det väldigt sällan man ser nya varianter på inlagd sill. Bland majonnässillarna brukar den kreativa höjden vara hög – med curry, vitlök, chili och blåbär för att nämna några. Men den klassiska inlagda sillen med rödlök, kryddpeppar, lagerblad och morot verkar vara ohotad. Med viss rätta förstås, den är mycket bra och en bra grund för de kreativa utsvävningarna.

Men det är roligt att även ta ut svängarna med de inlagda sillarna. Basen är 1-2-3-lagen – själva grunden i den moderna svenska husmanskosten. En del ättiksprit, två delar socker och tre delar vatten. Det är det enda du behöver ha koll på. En enkel regel som är värd att lägga på minnet. Sedan kan du experimentera bäst du vill.

Nu till jul blir det en av mina favoriter. Rödbetssill med kryddnejlika. Den får en vacker färg och med en tydlig smak av julen.

Per Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

Rödbetssill med nejlika

Det här behöver du till en sats (ca 8-10 personer på buffé):

ca 400 g urvattnad sill (eller en burk inläggningssill)

2 råa rödbetor

1/2 dl ättiksprit (12 %)

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1/2 msk kryddnejlika

Gör så här:

  1. Vattna ur sillen och skär den i lagom munsbitar.
  2. Skala rödbetan och tärna den fint.
  3. Koka upp lagen, lägg i rödbetan och låt koka i ca 10 minuter (rödbetstärningarna ska inte vara helt genomkokta). Kyl.
  4. Varva sillen med rödbeta och kryddnejlika i en snygg burk. Häll över den kalla lagen.
  5. Låt sillen gärna stå 3 dygn innan den serveras. Sillen håller sig minst en månad i kylen.