1/1/0001

Rökig senapssill

Om jag ska välja några favoriter på julbordet så blir det sillarna. De krämiga sillarna tillhör julbordets roligaste och enklaste rätter. Egentligen är det bara att göra en röra av valfritt slag som du tycker om och sedan vända ner inlagd sill. Helst hemgjord förstås, men om du inte vill greja med det så kan du fuska med färdig femminuterssill. På en halvtimme i köket kan du med lätthet svänga ihop en tre, fyra hemgjorda sillar som smakar så mycket bättre än de färdiggjorda.

Jag gillar att ta i med kaxigare och mer vuxna smaksättningar. Samtidigt så vill man ju ha plats för klassikerna. Senapssill till exempel. Ett julbord blir inte komplett utan en hemgjord senapssill. Senap passar bra med en rökig ton så varför inte låta den få smak av en riktig rökig maltwhisky, till exempel Laphroig. Jag har också skippat sockret, men om du tycker att den blir i tuffaste laget kan du tillsätta två matskedar brunt farin. Så där ja. Då har vi den klassiska smaken kvar samtidigt som den fått en modern tvist.

Per Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör

Rökig senapssill

Det här behöver du till en sats (ca 8-10 personer på buffé):

1 sats inlagd sill (se nedan)

6 msk skånsk senap

1 msk rökig maltwhisky

1 dl crème fraiche

1 dl finhackad purjolök

Gör så här:

  1. Plocka upp sillbitarna ur inläggningslagen och låt dem rinna av lite.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till senapssåsen.
  3. Varva sill, och senapssås i en kruka och låt stå minst två dygn.

Inlagd sill

Klassikern av alla klassiker. Gör en rejäl laddning när du ändå håller på ...

Det här behöver du till en sats (ca 8-10 personer på buffé):

ca 400 g urvattnad sill (eller en burk inläggningssill)

1/2 dl ättiksprit (12%)

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 rödlök

1 morot

20 hela kryddpepparkorn

4 lagerblad

Gör så här:

  1. Vattna ur sillen och skär den i lagom munsbitar.
  2. Koka ihop lagen och låt den svalna.
  3. Varva sillen med tunt skivad lök, morot, kryddpeppar och lagerblad i en kruka. Häll över den kalla lagen.
  4. Låt gärna sillen stå 3 dygn innan den serveras. Sillen håller sig minst en månad i kylen.

Tips!

Om sillen är för salt när den smakas av kan du tillsätta lite sockerlag eller låta några skivor rå potatis dra i krukan över natten.