Om jag ska välja några favoriter på julbordet så blir det sillarna. De krämiga sillarna tillhör julbordets roligaste och enklaste rätter. Egentligen är det bara att göra en röra av valfritt slag som du tycker om och sedan vända ner inlagd sill. Helst hemgjord förstås, men om du inte vill greja med det så kan du fuska med färdig femminuterssill. På en halvtimme i köket kan du med lätthet svänga ihop en tre, fyra hemgjorda sillar som smakar så mycket bättre än de färdiggjorda.
Jag gillar att ta i med kaxigare och mer vuxna smaksättningar. Samtidigt så vill man ju ha plats för klassikerna. Senapssill till exempel. Ett julbord blir inte komplett utan en hemgjord senapssill. Senap passar bra med en rökig ton så varför inte låta den få smak av en riktig rökig maltwhisky, till exempel Laphroig. Jag har också skippat sockret, men om du tycker att den blir i tuffaste laget kan du tillsätta två matskedar brunt farin. Så där ja. Då har vi den klassiska smaken kvar samtidigt som den fått en modern tvist.
Per Ulfsson Falkner, kock och matinspiratör