Så gör du en perfekt espresso

3/28/2013

Vi är glada över att idag ha möjligheten att presentera en video tillsammans med Ödling & Ellenius. I filmen ger Erik Ellenius några tips om hur du kan få till en perfekt espresso. Kom ihåg att övning ger färdighet och att din espresso är något personligt som du med tiden utvecklar din egen prägel på.

 

  • Först och främst är det viktigt att du har rätt kaffe. Använd färskmalet kaffe för då framträder de bästa aromerna ur kaffet. Av den anledningen kan det vara bra att ha ett malverk.
  • Vid dosering av kaffet brukar man säga 7 g kaffe för en enkel espresso och 14 g för en dubbel, men det är en smaksak och man kan avvika från dessa rekommendationer beroende på hur man vill ha sitt kaffe.
  • När man tampar sitt kaffe är det viktiga att man fördelar kaffet jämnt över filtret. För att få en bra packning ska man applicera ett visst tryck, men hur hårt man ska packa är något man bäst lär sig genom att prova sig fram.
  • För att espresson bättre ska hålla värmen när du bryggt den är det bra om kopparna är varma när du brygger. Du kan få kopparna varma genom att låta dem stå på maskinen medan du förbereder kaffet.
  • Rinningstiden för espresson bör ligga någonstans omkring 25 sekunder, men det kan variera beroende på hur man har tampat och malt sitt kaffe.

 

I filmen kan du se en Gaggia Classic som vi brukar säga är klassisk av en anledning. Är du nyfiken på att prova espressokaffet från Ödling & Ellenius som du ser i filmen kan du lägga en beställning via deras webbplats.

Lycka till med din egen espresso och stort tack till Erik för fina tips!

Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-47%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
639 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Sous Vide Precision Cooker WiFi

Anova

Sous Vide Precision Cooker WiFi

1 599 kr