Stekskolan del 1 - Att steka torsk

6/18/2001

Stekskolan är en kort skola i tolv delar där vi presenterar tips om hur man bör behandla olika råvaror vid stekning för att uppnå bästa resultat. Den första delen kommer att handla om att steka torsk.

Steka torsk

Att steka fisk, och kanske torsk i synnerhet, är ett betydligt känsligare projekt än att steka kött. Eftersom torsk innehåller mycket vatten bränns den lätt och håller dessutom samman sämre. Därför krävs det stor varsamhet när man steker torsk.

Vid stekning av torsk kan det löna sig att använda en sauteuse istället för en vanlig stekpanna. Sauteusen har bättre värmespridning uppåt i väggarna, vilket gör att man inte bränner maten lika lätt. Det kan även vara bra att ha dubbla redskap för att vända torsken också, för att undvika att den ska gå sönder.

Fisk bör stekas stekas i rikligt med fett. Opanerad fisk tar inte upp någon nämnvärd mängd av stekfettet, så ur det perspektivet behöver du inte oroa dig. Stek någonstans på medelhögvärme tills torsken har fått färg och en innertemperatur kring 60 grader. Tjockare bitar kan behöva färdiglagas i ugn för att inte brännas.

Ett vanligt sätt att steka fisken är annars att panera den eftersom det bidrar till att den håller samman bättre. Dubbelpanering i ägg, ströbröd och vetemjöl, är vanligast, men det finns gott om kreativa exempel på paneringar med t ex solrosfrön.

Vattenkokare 1,5 liter 2200w Rostfritt Stål

Electrolux

Vattenkokare 1,5 liter 2200w Rostfritt Stål

699 kr
Potatisskalare med vev

Nordwik

Potatisskalare med vev

399 kr
Kampanj
Tennessee 300 Barbecue Smoker
-22%

Landmann

Tennessee 300 Barbecue Smoker

4 995 kr
3 895 kr
Regulatorset

Muurikka

Regulatorset

249 kr