9/21/2014

post image

Som entreprenör är man väl medveten om hur hög press man har på sig själv. Dels från sig själv, dels från sina kunder och dels från företaget. Man har ett ansvar att skapa förutsättningarna för att företaget lyckas och det medför såklart att stressade situationer uppstår, speciellt när det är tuffa tider.

Ett sätt att säkerställa att du kommer prestera på maximal nivå är att se över din kost. Äter du rätt mat kommer du fysiskt skapa förutsättningarna för att klara pressen. En bra kost kommer också att ge dig ett friskare sinne så att du mentalt blir starkare. Vikten av att äta rätt som entreprenör kan med andra ord inte underskattas. Denna artikel är skriven av Christian Rudolf, på disruptive.nu, som inte alls följer regeln om te, framför kaffe!

Tio tips om bra mat för entreprenörer

  1. Färsk frukt

Somliga frukter är mer effektiva mot stress än andra, speciellt citrusfrukter. Det beror på det C-vitamin som hjälper till immunförsvaret och sänker nivåerna av kortisol. Blåbär är också bra att äta, inte enbart på grund av att de innehåller C-vitamin utan också för att de är rika på fiber, något som kommer hjälpa ditt blodtryck att hålla en stabil nivå.

  1. Mjölkprodukter

Mjölkprodukter innehåller ämnen som är bra för din kropp. Produkterna innehåller kalcium och B-vitamin, ämnen som kommer att hjälpa uppbyggnaden av skelettet och skydda ditt nervsystem. Mjölkprodukter innehåller också protein, som är bra för bland annat blodsockernivån.

  1. Fullkornsprodukter

Sikta in dig på fullkornsprodukter som exempelvis fullkornsris, bulgur och quinoa. Förutom B-vitaminer innehåller dessa också bra kolhydrater som ökar serotoninnivån och samtidigt stabiliserar blodtrycket. Dessutom är de rika på fibrer.

  1. Gröna grönsaker

Gröna grönsaker är en källa till bra ämnen som gör din kropp mer pigg. Broccoli, bönor och selleri är sprängfyllda med bra innehåll. De innehåller speciellt kalium, som ger lugna nerver.

  1. Magnesium

Magnesium är ett mycket viktigt ämne att få i sig. Magnesium är effektivt för att minska stress och lindra dess effekter. Det är dessutom bra för att sömnen ska bli bättre och mer effektiv. Magnesium går att hitta i flera produkter, så som torkade aprikoser, spenat, lax och sojabönor.

  1. Vitt kött och fisk

Vitt kött, som kyckling och kalkon, är fettsnålt kött som innehåller viktiga aminosyror som kommer att göra att serotoninnivån stiger. De innehåller dessutom mycket protein. Fisk är också ett viktigt livsmedel, och helst ska det vara fet fisk, som exempelvis lax och tonfisk. Inte bara får du här i dig protein, du ger också kroppen viktiga Omega 3-syror, som hjälper mot stressyndrom, hjärtsjukdomar och depression.

  1. Soja

Försök att få inslag av soja i din mat. Soja finns i många olika produkter, som tofu, sojamjölk och sojabönor. Soja är en fantastisk källa till en mängd näringsämnen, där de viktiga proteinerna och B-vitaminerna finns. Dessutom får du samtidigt i dig både kalcium och magnesium.

  1. Sötpotatis

När vi är stressade så är det lätt att det uppstår ett sug efter både kolhydrater och sötsaker. Det brukar resultera i att vi äter kakor, bullar och bakverk, vilket egentligen är ganska förödande för humöret när man redan är stressad. Då är sötpotatisen ett bra alternativ när suget uppstår. Sötpotatisen är packad med vitaminer och fibrer, något som kommer hjälpa din kropp att smälta de kolhydrater du satt i dig på ett effektivt sätt.

  1. Vatten

Vatten är det allra viktigaste att du får i dig. Du behöver hålla din kropps vätskebalans på en bra nivå. Se därför till att du dricker rikligt med vatten under dagen, för minsta lilla uttorkning av kroppen kommer att sätta den i en stressituation. Håller du en bra vätskenivå så kommer kroppen att gynnas enormt mycket.

  1. Te, inte kaffe

Sverige är ett land som konsumerar enorma mängder av kaffe. Visst har det en uppiggande effekt genom intaget av koffein, men det är ett kortsiktigt sätt att hålla koncentrationen uppe. Då är det betydligt bättre att hitta sina uppiggande tillskott genom maten och känner man att man fortfarande vill ha lite koffein i sig så finns det alternativ till kaffet. Det finns ett stort utbud av mängder av olika teer, där vissa innehåller lite koffein. Men den kanske bästa effekten man kan få av teer är den lugnande effekten. Speciellt kamomill och mint-teer är vanliga att använda till detta syfte.

Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-47%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
639 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Sous Vide Precision Cooker WiFi

Anova

Sous Vide Precision Cooker WiFi

1 599 kr