Upptäck vakuumförpackare

5/13/2013

 

 Det finns tillfällen då man växlar upp till en ny nivå i köket. Man lär sig att behärska och älska en teknik som man inte kommer att kunna klara sig utan. Lågtemperaturstekning och ångkokning till exempel. När man njutit av en saftig, genomrosa köttbit och ångade grönsaker med perfekt spänst och koncentrerad smak så finns det inte någon väg tillbaka. Det är bara att fortsätta framåt. Nästa naturliga steg är vakuum. Vakuum som är så mycket mer än bara förvaring. En ny värld av möjligheter öppnar sig.

Om du säger vakuum till en kock så tänker han eller hon garanterat på Sous Vide. Enkelt uttryckt kan man säga att Sous Vide är en kombination av lågtemperaturtillagning och ånga. Den franska tillagningstekniken innebär att du packar kött, gratänger eller grönsaker i vakuum och tillagar dem i vattenbad eller ånga. Den skonsamma tillagningsmetoden gör att smakerna och strukturen i råvarorna bevaras bättre och du kan även ändra råvarors struktur och karaktär och laga maträtter som inte är möjliga att åstadkomma med traditionella tillagningsmetoder. Som bonus är det dessutom väldigt praktiskt om du ska laga mat till många med perfekt resultat.

Men vakuum är mer än så. Genom att marinera i vakuum kan du få en effekt på bara några minuter som annars skulle ta flera timmar. Vakuumförpackningen öppnar nämligen upp porerna i till exempel en köttbit som gör det möjligt att få en mycket effektivare marinerings- och mörningsprocess.

Förvaring i vakuum - förläng hållbarheten

Men till att börja är förstås vakuum en effektiv förvaringsmetod. Så låt oss börja i rätt ände. Med själva vakuumförpackningen.

När mat kommer i kontakt med luft förlorar den både i smak och näring. Genom att vakuumförpacka maten håller maten upp till fem gånger längre. Du minskar radikalt risken för bakterier och mögel och om du vakuumförpackar maten innan du förvarar den i kylen. Om du fryser maten slipper du också problemen med frysbränna.

Vakuummaskinen är förstås perfekt om du storhandlar och lägger i frysen. Spar pengar genom att handla till kött i bit och vakuumförpacka det som inte går åt. Det är inte så konstigt att jägare ofta har vakuummaskiner för att ta hand om viltet. Och nu när allt fler av oss köper hela eller halva djur direkt från lokala uppfödare så är det praktiskt med en egen vakkumpackare.

Men du behöver inte fylla hela frysen med kött för att ha användning för en vakuummaskin. Hårdostar, till exempel parmesan, är alldeles utmärkt att vakuumpacka i lagom stora bitar. Eller varför inte se till att du kan njuta av säsongens råvaror längre. Älskar du bär men inte är lika förtjust i att sylta och safta. Vakuumförpacka lagom stora portioner istället och servera till vinterns desserter. Har du plockat svamp? Förväll, vakuumpacka och frys och ta fram när du ska göra goda soppor och såser. 

Med tillbehör som flaskförslutare och burkar blir användningsområdet ännu större. Dra luften ur vinflaskan och spara det vin som blev över till nästa middag. Gör du din egen müsli? Gör en stor laddning och vakuumpacka i burkar. Dags att stänga lantstället för säsongen? Vacuumpacka dina känsliga livsmedel som gryn och mjöl och socker så slipper du rensa hela skafferiet inför vintern.

Gillar du friluftsliv? Då finns det oanade möjligheter med en vakuummaskin. Perfekt förstås för att portionsförpacka mat som är lätt att värma. Men varför bara tänka mat? Vakuumpacka kläderna och de tar mindre plats och håller sig torra på kanotfärden.

Och när du sedan utforskat alla möjligheterna med vakuumförvaring är det bara att gå vidare och utforska smaksättningar och tillagningar. Men det är en annan historia …

 

Livsmedel Förvaras i       Lagringstid i vakuum    

Normal lagringstid     

Kött och fågel Frys 2-3 år

6 månader

Köttfärs Frys 1 år

4 månader

Fisk Frys 2 år

6 månader

Hårdost Kylskåp 4-8 månader

1-2 veckor

Grönsaker (t.ex. sparris, broccoli, bönor)            Frys 2-3 år

8 månader

Frukt Frys 1-3 år

6-12 månader

Nötter Skafferi 2 år

6 månader

Torra livsmedel (gryn, pasta, ris) Skafferi 1-2 år

6 månader

Potatisskalare med vev
-38%

Nordwik

Potatisskalare med vev

399.01 kr
249 kr
Apollo Lock

Demeyere

Apollo Lock

649 kr
Kampanj
Provence Plus Grytset 5 delar
-76%

WMF

Provence Plus Grytset 5 delar

4 495 kr
1 095 kr
Kampanj
ED5 Frukt- och svamptork
-46%

Steba

ED5 Frukt- och svamptork

1 199 kr
649 kr