Vinnarna av Recepttävlingen!

11/27/2014

Amandas Glutenfria Parmesanbröd

Ingredienser:

2 dl sojamjöl

3 dl rismjöl

en rejäl nypa flingsalt

1/2 dl olivolja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

1- 1/2 dl riven parmesan

50 gr torrjäst

1 msk psylliumfröskal

1 msk pofiber

1 äggvita

5 dl ljummet vatten

 

1. Rör samman alla torra ingredienser, blanda oljan med vattnet till lagom temperatur. Blanda i vattnet och oljan i de torra ingredienserna och ha i en äggvita. Rör allt till en lös smet.

2. Smörj en form med olivoljan och häll i smeten. Låt jäsa i ca 30 minuter.

3. Strö på lite flingsalt.

4. Grädda i mitten av ugnen i 225° i ca 45 minuter.

Brödet sjunker ihop lite. Täck med folie mot slutet om du vill.

 

Idas Mjuka & Saftiga Morotsbröd

(3 stycken limpor)

5 dl mjölk

50 g jäst

25 g rumsvarmt smör

2 tsk salt

2 msk honung eller sirap

3 dl finrivna morötter

13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt

1 ägg

1/2 dl valnötter

1/2 msk örtsalt

 

1. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.

4.  Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 

Jessicas Filmjölksbröd i Långpanna

1 liter filmjölk

3 dl sirap

1 kg rågsikt

1 msk bikarbonat

1 msk bakpulver

1 msk anis

1 msk fänkål

 

1. Blanda alla torra ingredienser, blanda i sirap och fil.

2. Smörj långpannan med smör/matolja och häll i degen.

3. Grädda mitten i ugnen 45 minuter i 100 grader sedan ytterligare

45 minuter i 150 grader.

Låt svalna under duk.

 

Stinas Kavring

Dag1

Skållning:

3,5dl vatten

130g rågmjöl

15g salt

10g mald kummin

5g mald kummin

5g mald pomerans

 

1. Koka upp vatten- blanda med de andra ingredienserna till en tjock gröt.

2. Lägg plastfilm över bunken, låt stå 12 timmar i rumstemperatur.

 

Fördeg:

4,5dl vatten

400g rågmjöl

50g jäst

 

1. Värm vattnet fingervarmt. Smula jästen i en bunke som rymmer minst 3 liter.

2. Häll över en del av vattnet och rör ut jästen. Häll över resten av vattnet, blanda i mjölet.

3. Lägg plastfilm över bunken, låt stå i rumstemperatur 12  timmar.

 

Dag 2:

450g rågmjöl

300g vetemjöl

300g brödsirap med vört eller mörk brödsirap

20g jäst

+ degarna från dag 1

 

1. Blanda ingredienserna med fördegen och den skållade degen från dagen innan ca 6-8 min - det blir mer en smet än deg :)

2. Låt jäsa 90 minuter.

3. Blanda igen ca en minut.

4. Smöra 3 avlånga bakformar som rymmen 1 liter var- fördela degen i dem. Jäs under bakduk, ca 1 timme- tills ytan börjar spricka.

5. Sätt ugnen på 250grader.

6. Ställ in formarna, häll en kaffekopp vatten i botten så det bildas ånga. Stäng ugnen, sänk värmen till 190grader.

7. Grädda ca 1 timme, låt sedan bröden svalna under bakduk.

 

Carolas Nyttiga Nyponbröd

Du behöver:

4 dl havregryn

1 dl linfrökross

1 dl pumpakärnor

½ dl nyponskalsmjöl

3 tsk bakpulver

2 msk kokosolja

½ dl olivolja

2 dl grekisk yoghurt

1 krm salt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen i mixer eller matberedare så att de bli mjöl. Blanda havremjölet med linfrökrosset, pumpakärnorna, nyponskalsmjölet, salt och bakpulvret.

2. Tillsätt kokosoljan, olivoljan och yoghurten och blanda till en jämn deg.

3. Forma bullar som du plattar till och lägger på bakplåtsklädd plåt. Nagga med en gaffel och strö över och tryck till några extra pumpakärnor som dekoration.

4. Grädda i 30 - 40 minuter.

 

Kristinas Bondbröd

50 g jäst

5 dl vatten

1-2 msk olivolja

1 tsk salt

3 dl rågsikt

9 dl vetemjöl

 

1. Lös upp jästen i en skål i lite av det ljumma vattnet.

2. Häll i resten av vattnet, salt, och olja och det mesta av mjölet och bearbeta degen tills den släpper skålen.

3. Täck skålen med duk och låt degen jäsa till dubbel storlek (c:a 30 minuter).

4. Knåda degen på mjölat underlag. Sätt till lite mjöl i taget tills den slutar kladda och fortsätt knåda tills den är jämn och slät.

5. Dela degen i två bitar och rulla till två bröd. Lägg på plåt (smord med olja eller använd bakplåtspapper).

6. Skåra bröden några gånger med vass kniv och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.

7. Grädda bröden i 200 grader mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 

Sörens Bröd med Kallpressad Olja

Enkla ingredienser, inget knådande och så gott! Brödet är bakat med 1 dl kallpressad rapsolja som ger brödet en härlig gul färg och smak.

 

Det här behöver du:

1 pkt jäst (50 gram)

4 dl ljummet vatten

3 msk flytande honung

1 dl kallpressad rapsolja (Zetas)

ca 10-12 dl vetemjöl

1 msk flingsalt

 

1. Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med vattnet.

2. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, degen ska vara lös & smidig.

3. Arbeta degen med maskin ca. 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca. 45 min.

4. Ta upp degen på ett rikligt mjölat bakbord med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper.

5. Låt jäsa ca 40 min.

6. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca. 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

 

Helenas Brytbröd med Rödlök

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl rapsolja

1 msk honung

6 dl vetemjöl

1/2 msk salt

1 rödlök

2- 3 stjälkar rosmarin

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

 

1. Rör ut jästen i en bunke med vatten, rapsolja och honung.

2. Tillsätt mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut.

3. Låt degen jäsa 30-40  minuter under bakduk.

4. Sätt ugnen på 225°C.

5. Tryck ut degen i en oljad form, ca 20 x 35 cm. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

6. Skala och skiva rödlöken tunt.

7. Tryck ner fingrarna i degen så det bildas gropar. Fördela lökringar och plockade rosmarinblad över degen. Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt.

Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills brödet fått fin färg.