Inspiration

Fritera hälsosammare med en varmluftsfritös

03 oktober 2018

Severin AirFryer

Bild: Severin Varmluftsfritös 

Friterad mat är skamligt gott och något som de flesta av oss hatar att älska. Det första som kommer till tanken är att friterad mat är fet och onyttig. Slipp den onyttiga och feta maten som du får av en vanlig fritös och investera i en varmluftsfritös. Med den nya teknologin kan du äntligen njuta av hälsosammare friterad mat.

En varmluftsfritös är en “game-changer” inom friterad mat och använder till skillnad mot en vanlig fritös lite till ingen olja. Maten blir därefter mycket mer hälsosam och du slipper bestyr med att ta reda på mängder av överbliven frityrolja efter tillagningen.

Den stängda tillagningen som kommer med en varmluftsfritös innebär att den inte utsöndrar tungt matos som kommer från en vanlig fritös. Med en varmluftsfritös slipper du olja som skvätter på bänkar och golv som kan ske med en vanlig fritös. 

Hur blir då resultatet med varmluftsfritös kontra en vanlig fritös? Då du inte sänker ner råvarorna i olja så blir det inte exakt samma effekt som djupfriterat. Ytan blir knaprig, men inte fettdrypande. Innanmätet blir mjukt och saftigt. Ett exempel på detta är sötpotatispommes: de får en tydlig yta och blir härligt bakade inuti, utan att som vid djupfritering bli helt fulla av olja. Baconinlindade fikon är ett annat bra exempel: baconet får en ordentlig stekyta och textur medan fikonet bakas och får en mjuk konsistens. Många upplever att råvarornas egna smaker framträder mer tydligt när frityroljan inte är en del av ekvationen. 

Vill du använda lite olja eller fritera redan feta råvaror i din varmluftsfritös går detta självklart bra. Fett är en smakhöjare och ofta blir det väldigt bra att tillsätta en sked olja till exempelvis grönsaker eller rotfrukter innan tillagning, även om det inte är nödvändigt. Överflödigt fett kommer att droppa genom frityrkorgen och ned i behållaren under tillagning. 

Gör hälsosammare pommes frites med upp till 80% mindre fett. Investera i en varmluftsfritös redan idag!