Inspiration

Global- Kvalitetsknivar för såväl proffs som hemmakockar!

07 september 2016

På bilden syns Global Kökskniv 11 cm

Global grundades 1985 i Japan och är kända världen över för sin fantastiska kvalitet och funktion. Global är pionjärer inom tillverkning av helgjutna knivar och har genom åren vunnit många prestigefyllda priser för sina olika knivmodeller. Idag finns Global knivar representerade i över 85 länder och fortsätter att vara banbrytande inom produktionen av högkvalitativa köksknivar. När företaget lanserade sina första modeller innehöll kollektionen 12 produkter, för att sedan utöka sortimentet till att idag erbjuda mer än 100 produkter under varumärket!

Global köksknivar används av proffskockar såväl som hemmakockar och är berömda för sin eleganta design och utmärkta skärprestanda. Knivarna är både lätta att använda och rengöra, de har vass egg och ligger bekvämt och stabilt i handen.

På bilden syns Brödkniv 16 cm tandad

Den första Globalkniven designades 1985 av Komin Yamada, som har designat alla Global-serier. Uppdraget var att skapa en helt ny typ av kniv, och genom att kombinera de allra bästa materialen med modern design skapade han en serie köksknivar som uppfyller de allra högst ställda kraven och som är bekväma och lätta att använda.

Alla globalknivar tillverkas i Yoshikinfabriken i Niigata, Japan. Globalknivarna är gjorde av det hårda, rostfria stålet Cromova 18 som håller skärpan på kniven längre än annat stål och motstår rost, fläckar och korrosion väl. Varje kniv är viktad för att skapa en perfekt balans i handen och den kantlösa konstruktionen i knivens utformning är både säker och hygienisk genom att matrester inte fastnar i några kanter. Idag finns Globalknivar i över 50 olika varianter vilket erbjuder en specialkniv för varje tänkbar funktion när det gäller matlagning.

På bilden syns SAI Grönsakskniv 15 cm

Global SAI

Produktserien Global SAI skiljer sig från de klassiska Globalknivarna, främst genom att Global SAI-kniven är tyngre än den vanliga Globalkniven och att den är designad med en kurvig linje och med en hamrad bladyta. Varje kniv är unik genom att ytan på bladet är hamrad individuellt, vilket gör att kniven får ett särdrag som skiljer sig från de andra knivarna i serien. Skaftet i Global SAI-knivarna är fyllt med sjösand, likt Globalknivarna, som ger en perfekt balanserad kniv.

Global SAI-kniven har tre lager stål, där stålet i eggen är Cromova 18, vilket är Global och tillverkaren Yoshikins egen rostfria stållegering. I de två yttre lagren med stål i knivbladet är stållegeringen mjukare, dessa två lager gör bladet mer tåligt mot rost. Lagren är av samma sorts stål som handtaget, vilket gör att svetsningen mellan handtag och blad blir starkare.

På bilden syns Global Universalkniv 11 cm

Skillnader mellan knivmodellerna G, GS, GF och GSF

G står för Global och är standardmodellen. Kniven tillverkas genom att man stansar ut ett blad från en plåt, bladet svetsas fast på de två handtagshalvorna som svetsas ihop och fylls med sjösand för att skapa god balans. Sedan putsas och slipas kniven.

GS innebär att kniven är en Global ”Small”, och modellen tillverkas på samma sätt som G-modellerna.

GF står för Global ”Forged”, och innebär att kniven är smidd. Det gör att kniven har ett tyngre och tjockare blad med högre stabilitet jämfört med G-modellen. Knivarna har också ett kraftigare handtag.

GSF står därefter för Global ”Small Forged”, kniven är smidd och slipad för att vara en liten och lätt kniv som passar bäst för skalning och finputs i luften. Om man vill arbeta med skalning på skärbräda passar GS-modellen bättre.

På bilden syns Global Trancherkniv 21 cm

Slipa din Globalkniv

För att bevara eggen (den vassa kanten på kniven) skarp är det bra att underhålla kniven med hjälp av skärpstav, våtslip och slipsten vid behov. Använder du en slö kniv kan du även förstöra kvaliteten på råvaran du bereder, vilket är väldigt synd!

Med hjälp av en skärpstav, eller skärpstål som det också kallas, underhåller du en vass kniv och staven kan användas dagligen eller vid behov. Skärpstaven räcker dock inte som enda underhåll av dina knivar, utan mellan varven bör du även slipa dina knivar med slipsten. En slipsten använder du när din kniv har blivit slö och behöver en ny egg. Likt sandpapper så finns det olika grovlekar på slipstenar.

Våtslipen är en enklare typ av slipsten. För våtslipning är exempelvis Globals Våtslip med 2 hjul ett bra verktyg, som med hjälp av några enkla drag igenom ett grovt och ett fint hjul, skärper kniven snabbt och smidigt och gör knivseggen som ny igen. En viktig fördel med våtslipning är att vattnet rengör hjulen i slipen vilket gör att du undviker att bladet överhettas. Att våtslipa med sten är en mycket bra slipmetod och man kan slipa vilken knivmodell som helst på denna våtslip.

Skötselråd för din Globalkniv

Att ha vassa knivar förstärker både känslan och glädjen i att laga mat! Här följer några smarta och enkla skötselråd för dina knivar:

  • Diska din kniv direkt efter användning för hand med lite handdiskmedel, skölj av och torka noggrant. Använd gärna knivblock, magnetlist eller knivlåda där du förvarar dina knivar.
  • Diska inte din kniv i maskin då skador på knivens egg lätt kan uppstå, maskindiskmedlet kan även fräta knivens skäregg och göra kniven slö. Om knivens egg slår mot bestick i diskmaskinen så kan besticken få repor och om kniven slår mot annat hårt material kan knivseggen skadas.
  • Även rostfria stål kan rosta under ogynnsamma förhållanden. Globalknivar har en stålblandning där skärpan ligger fokus, vilket gör den något känsligare för rost än exempelvis den rostfria köksdiskbänken i stål. Mycket salt kan också göra att ytrost uppstår på rostfria stålmaterial, men det kan enkelt putsas bort med hjälp av metallputs eller stålull för att undvika fortsatt rostbildning.