Inspiration

Kaffefakta | Så rengör du din espressomaskin

13 april 2016

Visste du att vi svenskar dricker cirka 3 koppar kaffe per dag och person? I konkurrens med övriga nordiska länder gör detta oss till världens största kaffekonsumenter! Sydeuropéerna med fransmännen och italienarna i spetsen är andra storkonsumenter av den uppiggande drycken.

Du vet säkert att kaffe framställs av kaffebönor, men kanske inte att bönan i själva verket är kärnan av en frukt som växer på träd som bär samma namn som drycken? I varje kaffeträds-frukt finns en kärna bestående av två kaffebönor. Kaffeträdet kallas ibland för buske, eftersom träden på kaffeplantagerna hålls nedtrimmade till en buskliknande höjd. Tillåts Kaffeträdet växa fritt kan det dock bli upp till 10 meter högt.

Kaffe-, eller Coffea-släktet innehåller ungefär 100 olika arter, men det är framförallt tre arter som odlas för framställning av kaffe; Coffea Arabica, Coffea Canephora (Robusta) och Coffea Liberica. Den allra vanligaste sorten som står för mer än tre fjärdedelar av världens kaffeproduktion är Coffea Arabica som härstammar från Etiopien. I Sverige dricker vi nästan uteslutande denna sort.

Kaffeträdet är känsligt för väderomslag och kyla, och odlas därför främst på varma kontinenter som Afrika och Sydamerika. Kaffeträdet trivs bäst på hög höjd i varmt klimat med riklig nederbörd. Liksom vin har kaffe många och komplexa smaker som till stor del beror på den jordmån det odlas i, liksom på vilken höjd. Hur kaffebönorna rostas påverkar såklart också dess smak; lättrostat kaffe får en syrligare smak medan mörkrostat blir mer intensivt och fylligt.

Vilken malningsgrad du bör välja beror på vilken bryggteknik som ska användas,- ju kortare tid kaffet förväntas vara i kontakt med vattnet desto mer finmalet bör kaffet vara. För bryggtekniker där kaffet ligger och drar en längre tid, exempelvis presskaffe, är det bättre att använda grovmalet kaffe. Vattnet som används vid bryggningen ska vara färskt och kallt och värmas till en temperatur på mellan 90°-96°C under bryggtiden.

Olika Kaffedrycker

Espresso

De flesta kaffedrycker härstammar från espresson, en liten mängd koncentrerat kaffe (ca 3-5 cl) med ett karaktäristiskt lager tunt skum även kallat ”crema”. Espresso betyder snabbt på italienska och syftar till att bryggtiden för denna kaffedryck är mycket kort. Espresson bryggs genom att vatten pressas genom det finmalda kaffepulvret (ca 7 g per espresso) med högt tryck (ca 9 bar). Espresson bör ta ca 21-27 sekunder att brygga. Det blir allt mer populärt att ha en egen espressomaskin, för att enkelt och smidigt kunna brygga espresso hemma. Det finns olika alternativ när det kommer till espressomaskiner för hemmabruk, både med eller utan inbyggd kaffekvarn. Har du en espressomaskin utan inbyggd kvarn rekommenderas att du köper en kvarn där malningsgraden kan justeras, så att du kan anpassa kaffets malning till bryggmetoden du önskar använda.

Här hittar du alla våra espressomaskiner! Behöver du en kaffekvarn? Klicka här.
 

Cappuccino

Cappuccino är en av de vanligaste kaffedryckerna i Sverige, och även denna kaffedrycks namn kommer från italienskan. En Cappuccino innehåller en tredjedel espresson, en tredjedel varm mjölk och en tredjedel skummad mjölk.    

Americano

Denna kaffedryck är lik vårt svenska bryggkaffe, men består av stark espresso som blandas ut med varmt vatten.

Café au lait

Denna kaffedryck kan ibland förväxlas med Caffé Latte, men skiljer sig utöver det franska namnet från latten genom att den baseras på bryggkaffe och inte espresso. Hälften kaffe och hälften varm mjölk är en lagom dosering för en god café au lait.

Caffè Latte

Eller ”Latte” som denna kaffedryck ofta förkortas är en av våra absoluta favoriter i Sverige. Latten består av en del espresso och två delar varm mjölk med skummad mjölk på toppen.

Caffè Cortado

En enkel espresso som blandas ut med lika mycket varm mjölk.

Lungo

En espresso med ungefär dubbelt så mycket vatten och längre genomrinningstid, vilket gör att du får en större kopp kaffe som är något mildare än den klassiska espresson.

Ristretto

Ungefär hälften så stor som en espresso men tillreds med samma mängd kaffe, vilket gör att den har kraftig smak och arom. 

Så rengör du din espressomaskin (Gaggia Classic)

För att du ska kunna göra ett riktigt gott kaffe krävs det att du rengör din espressomaskin regelbundet. Det handlar om att få bort kafferester, kaffeoljor och kalkavlagringar. Rengör du inte maskinen kommer du över tid att få dålig smak på ditt kaffe. Det är också viktigt att avkalka espressomaskinen med jämna mellanrum, särskilt om du bor i ett område med hårt vatten. Jag bor själv i Uppsala, vilket är en rejäl påfrestning på espressomaskinen. Här krävs det avkalkning av maskinen ett par gånger per år för att den helt enkelt inte ska sättas igen och inte klara att pumpa igenom vattnet ordentligt. Här kommer lite korta tips om hur du går till väga för att din espressomaskin ska gå som en klocka och vara en fröjd att använda.

Tipsen är framförallt fokuserade på Gaggia Classic, men samma principer gäller för alla espressomaskiner. Intervallerna är tänkta för dig som använder maskinen för hemmabruk. I professionellt bruka krävs en mycket högre frekvens för rengöring och du får räkna med att göra motsvarande den månatliga rengöringen dagligen istället.

RENGÖRING VID ANVÄNDNING

 • Har du inte använt maskinen på länge, byt då ut vattnet i behållaren och töm vattnet som finns i maskinen genom att ställa en kopp under brygghuset, slå på strömbrytaren och därefter slå på bryggknappen.

 • Töm alltid filterhandtaget och rengör med varmt vatten efter du bryggt din espresso
 • Borsta gärna av spridarfiltret och tätningsringen (dessa sitter precis där du fäster handtaget med en brygghusborste.
 • Torka av mjölkskummaren med en trasa
 • Torka av maskinen och ytan omkring den så att det är rent och snyggt till nästa gång du ska göra kaffe.

MÅNATLIG RENGÖRING

 • Skruva loss mjölkskummaren från ångröret och rengör delarna med diskmedel.
 • Skruva loss spridarfiltret och spridarfilterhållaren som du hittar där du fäster handtaget. Använd en skruvmejsel och insexnyckel. Rengör båda delarna och med fördel även skruvarna. Det kan du göra i ett glas fyllt med varmt vatten och lite avkalkningsmedel eller genom att diska dem med diskmedel.
 • Töm och rengör droppskålen

AVKALKNING

Din espressomaskin bör avkalkas med jämna mellanrum. Hur ofta det behöver göras beror på hur mycket du använder den och på hur hårt vattnet är där du bor. 1-2 gånger om året brukar vara ett bra riktmärke.

 • Ta bort och rengör spridarfiltret och spridarfilterhållaren enligt punkten ovan under månatlig rengöring.
 • Fyll vattenbehållaren med vatten blandat med koncentrerad avkalkningslösning och ställ en stor kopp under brygghuset.
 • Starta igång maskinen och låt pumpen gå 15-20 sekunder. Låt den därefter vila i ca 2 min. Upprepa sedan proceduren 3-4 gånger.
 • Avkalka även ångaren genom att ställa en kanna under ångaren, aktivera ångknappen, starta bryggningen och skruva upp ångvredet. Låt gå under 15-20 sekunder. Låt vila någon minut och upprepa även denna procedur ett par gånger.
 • Töm vattenbehållaren på avkalkningslösning, skölj ur den ordentligt och ersätt med vanligt friskt vatten. Upprepa sedan proceduren ovan för att tömma maskinen på all avkalkningslösning.

Med dessa tips hoppas vi att du kan ha glädje av din espressomaskin i många år.