Erbjudande! Handla för över 2000 kr och få Vitvinsglas 4-pack på köpet! Gäller t.o.m. 27/5.

Inspiration

Landmann- För dig som älskar att grilla!

30 juni 2016

Landmann- För grillälskare!

Landmann har i 50 år kännetecknats av säkerhet och kvalitet och är idag en av de ledande aktörerna på grillmarknaden i Europa. Grillarna från Landmann karaktäriseras av hög kvalitet, prisvärdhet, funktion, informativa monterings- och produktanvisningar och ett brett utbud av olika modeller. Landmann grundades 1966 i Bremen, Tyskland och de ursprungliga aktieägarna var Berndt Hockemeyer och Hermann Landmann. År 1993 grundades Landmann Skandinavia AB av Michael Andersson i Sverige och inom några år kom även dotterbolag i Danmark, Norge och Finland. Redan från start märktes produkterna med Landmanns logotyp och marknadsfördes i Tyskland under märket Grill-Chef med tre originalmodeller att välja mellan: Montreal, Ontario och Toronto. Idag går Landmanns produkter att finna runt om i Europa medans produktionen sker i Asien där tillverkare har producerat exklusivt för Landmann under många år. Landmann erbjuder ett komplett sortiment av grillar som gasolgrillar, kolgrillar, eldstäder, och smokers samt en mängd olika grillredskap och kommer regelbundet med nya produkter.

Val av grill

Det finns många olika grillar att välja på idag och de olika varianterna är kolgrillar, gasolgrillar och elgrillar. Valet av grill är främst en fråga om egen smak och en fråga om prisklass. Från Landmann hittar du många olika varianter av gasolgrillar och kolgrillar. Gasolgrillen är enkel att använda och perfekt för att snabbt få grillad mat en vardag eller på grillfesten och passar även för långgrillning. Den klassiska kolgrillen ger en extra härlig grillkänsla, i Landmanns sortiment finns kolgrillar både för vanlig grillning och barbequegrillning. Med barbequemetoden lägger man istället värmekällan, briketter eller rökspån, i en sidobehållare, perfekt om du ska grilla exempelvis större köttbitar eller en hel kyckling.


Kolgrill eller gasolgrill?

En vanlig fråga som dyker upp vid valet av grill är vilken man ska välja, kolgrill eller gasolgrill.
Kolgrillen ger den där speciella grillkänslan och doften! Gasolgrillen däremot kräver mindre förberedelser och det går snabbare för gasolgrillen att bli klar. För grillsmakens skull kan du välja antingen kol- eller gasolgrill, vanligtvis känner man inte någon skillnad på om maten är grillad på en kolgrill eller gasolgrill. Här kommer en lista med argument för kolgrill respektive gasolgrill från Landmann:


Det bästa med kolgrill

  • Känslan och arbetsgången: Själva tjusningen i att grilla med kolgrill och invänta den bästa glöden!
  • Tradition: Man trivs med den traditionella grillen som man tidigare använt och gillar utmaningen att grilla med kol.
  • Lättillgängligt: Kol och briketter hittar du att köpa på många ställen.
  • Rök och eld: Är en tjusning i sig!


Det bästa med gasolgrill

  • Snabbt: Det går snabbt att få grillen klar, det tar cirka 5 till 10 minuter.
  • Enkelt: Det går lätt att förbereda gasolgrillen, utan kol och tändvätska.
  • Sparsamt: Rent ekonomisk är det billigare med gasol jämfört med kol/briketter räknat per grilltillfälle.
  • Bra kontroll: Det en enkelt att få ett bra resultat genom att du kan höja och sänka effekten med direkt respons.
  • Miljön: Med gasol använder man endast så mycket bränsle som behövs för att grilla maten.

Så når du ett utmärkt grillresultat

Man kan skilja mellan direkt och indirekt grillning, det vanligaste sättet är direkt grillning när du grillar med grillkol eller briketter. Perfekt när du ska grilla hamburgare eller korv! Indirekt grillning används när du ska grilla större bitar av kött eller fågel exempelvis. Då använder du lock på grillen för att få en ugnseffekt. Att tänka på är att ha luftspjällen öppna för att inte kväva grillbädden. Metoden passar utmärkt för grillning både med kolgrill och gasolgrill och gör att du får ett saftigt kött.


Innan du grillar är det bra att tänka på att hetta upp både grill och galler ordentligt innan du grillar för att få bort bakterier som uppkommit från tidigare grillningar. Placera sedan kolet eller briketterna i en pyramid. Skillnaden mellan kol och briketter är främst att kolet ger snabbt en bra glöd medan briketterna ger en längre och mer jämn glödtid. Efter att du har hällt på tändvätskan kan du vänta ca 5 till 10 minuter innan du tänder på grillen. Avvakta sedan med att grilla tills kolen har fått rätt glöd, börja grilla först när kolet/briketterna har fått en gråaktig askyta, vilket tar ungefär 20 minuter. För enklare rengöring kan du även lägga aluminiumfolie i botten på din grill om den inte har luftspjäll i grillskålen.

Grilltips: Vid grillningen är det bra att tänka på att salta först efteråt för att behålla köttet saftigt och vänd endast tunnare skivor en gång på grillen, gärna med grilltång. Du kan också för att få en härlig doft på köttet lägga på färska örter på glöden. Vill du få ett snyggt rutmönster på köttet kan du efter halva tiden vrida båda sidorna av grillbiten en ¼-dels varv. Gör du grillspett är det bra att tänka på att inte ha olika typer av kött på samma spett då de tar olika lång tid att grilla. Vid grillning av grönsaker kan du antingen lägga dom direkt på grillen i några minuter, trä på spett, eller lägga i folie på grillen ungefär 5 till 10 minuter.
För att hålla koll på temperaturen kan du använda en termometer, grillar du nötkött blir det som bäst vid en innertemperatur på omkring 55 upp till 65 grader. Fläskkött ska däremot uppnå minst 65 grader eftersom att det ska bli genomgrillat. Skaldjur och fisk blir godast vid en innertemperatur omkring 55 grader. Grillar du fisk är det praktiskt att använda ett fiskhalster eftersom att fisken lätt går sönder, eller använda en grillspade och vända fisken endast en gång på grillen.

Grillredskap och tillbehör


Från Landmann finner du även många smarta och bra grilltillbehör som gör grillningen både lättare och roligare! Här är några tips:

Ett perfekt bas-set med grillbestick (1) i tre delar, kommer garanterat till användning vid alla grilltillfällen. Med pizzasetet (2) kan du baka din alldeles egna pizza på grillen och ger en extra frasig botten. Den trådlösa digitaltermometern (3) hjälper dig att tillaga perfekt kött på upp till 30 meters avstånd och den visar både den nuvarande temperaturen och måltemperaturen. I den praktiska grönsakskorgen (4) kan du grilla dina grönsaker, mindre köttbitar eller skaldjur. När du ska grilla fisk är ett fiskhalster (5) utmärkt att använda för att hålla ihop fisken. Ett 2-pack spett (6) med smart avputtningsbricka gör det lätt att få av grillbitarna från spettet, perfekt vid servering på grillfesten!


Rengör din grill


Det är bra att snabbt rengöra grillen efter varje användning och ibland göra en grovrengöring för att bevara grillen i snyggt skick. Efter varje användning är det utmärkt att använda en grillgallerborste för att borsta bort matrester på gallret när grillen har svalnat. Emaljerade galler och stekplattor kan rengöras med diskborste eller svamp, vid noggrannare rengöring kan du blötlägga gallret i hett vatten med lite diskmedel för att lösa upp matrester och sedan skölja av. Vid noggrannare rengöring av galler och stekplattor av gjutjärn kan du diska gallret förhand i varmt vatten med lite diskmedel och torka av noggrant med exempelvis hushållspapper. Olja även in gallret i gjutjärnet för att motverka rost med matolja, helst rapsolja. Från Landmann finner du smarta grillgallerborstar och bra rengöringsmedel bland annat anpassat för lackerade och emaljerade ytor som Power Cleaner för utvändigt bruk som tar bort beläggning och smuts och ger rostskydd. Samt Power Protector som är ett mer skyddande medel för grillen.

Gå direkt till Landmann genom att klicka här!