Inspiration

Le Creuset- en fransk klassiker

22 augusti 2016

Franska Le Creuset är ett älskat varumärke världen över och deras kvalitetsprodukter går ofta i arv från generation till generation. Varumärket förknippas med den rustik utformning, klara färger och hög kvalitet. Le Creuset är ett av våra största varumärken och du hittar flera hundra av Le Creusets klassiska produkter i vårt sortiment. Här kan du läsa mer om Le Creuset och deras framgångshistoria som tog sin början redan 1924.

Le Creusets Historia

Le Creusets historia sträcker sig tillbaka till år 1924 då de båda handelsmännen Octave Aubecq och Armand Desaeghers vägar korsades vid en mässa i Bryssel. Armand hade specialiserat sig på gjutjärn och Octave var specialist när det kom till lackering och emaljering. De bestämde sig för att tillsammans starta ett eget gjuteri med emaljerade köksredskap som specialitet i den lilla franska byn Fresnoy-le-Grande. Redan ett år senare, 1925, öppnade de tillsammans ett gjuteri under namnet Le Creuset®. Redan från början marknadsfördes Le Creusets produkter med adjektiv så som “kvalitet” och “hållbarhet”, vilka är ledord som företaget och deras produkter kan stå för än idag, mer än 90 år senare. Efter andra världskriget kunde gjuteriet återhämta sig efter den svåra krigstiden och började exportera både grytor och andra köksredskap till bland annat USA och Europa. Le Creuset blev snabbt populärt världen över och signumet var de klara, typiska Le Creuset-färgerna. Företaget expanderade under 50- och 60-talet och nya färger lanserades för deras populära gjutjärnsgrytor. 1958 utformade Raymond Loewry grytan "Le Creuset Coquette" som har kommit att bli en riktig designklassiker. Le Creuset Coquette är en gryta där både inslag av modernitet och industrialism förenas och kompletterar varandra.

Under åren 1965-1975 övergick Le Creuset till en halvautomatiserad tillverkning då deras populäritet gjort att det ställdes högre krav på omfattningen av deras tillverkning. I samband med detta utförde formgivaren Enzo Maris flera förbättringar vad gäller formgivning och design för att anpassa produkternas design efter det nya sättet att producera. Le Creuset köpte även upp flera företag och har fram till idag dotterbolag över hela världen. Kring 80- och 90-talet hade Le Creuset en given förstaplats på topplistor över Frankrinkes mest kända varumärken. 1988 fick företaget en ny ägare, Paul Van Zuydam, som sedan dess sett till att utvidga produktion och sortiment vilket resulterat i att Le Creuset nu även säljer serveringsprodukter och produkter för vin. Även om över 90 år har gått sedan Le Creusets resa tog sin början så står sig den traditionella designen, färgerna, materialen och grundvisionen än idag, och Le Creuset är mer populärt än någonsin. Företaget har sedan starten värderat det traditionella hantverket högt, vilket avspeglas i deras produkter som alla visar prov på hantverk av högsta kvalitet. Idag hittar du all möjlig köksutrustning i olika färger, former och storlekar från Le Creuset.  De material som Le Creuset skapar sina produkter i är främst stengods, gjutjärn, rostfritt stål och non-stick, noga anpassade efter produkternas olika användningsområden. 

 

Logotyp & företagsnamn

Namnet Le Creuset kommer från det franska ordet för smältdegel, vari gjutjärnet smälts ner vid tillverkningen av de olika gjutjärnsprodukterna. När järnet smälts ner bildas orangea flammor och det är dessaa som har gett inspiration dels till Le Creusets orange originalfärg Volcanic, samt till deras logotyp som även den går i temat orange. 

Populära serier och material

Grytor och pannor i gjutjärn 

Le Creusets produkter i gjutjärn är av gedigen kvalitet och produkternas material och formgivning ger dem ett rustikt utseende. Gjutjärnsgrytorna från Le Creuset är deras populäraste produkt som ger en stark association till deras varumärke. Le Creusets gryta i gjutjärn finns i många olika färger och storlekar. Denna gryta lämpar sig utmärkt för att laga goda grytor eller stuvningar. Gjutjärnet tillverkas i olika sandformar och med en alldeles unik emaljteknik blir Le Creusets gjutjärnsprodukter de främsta inom sin branch. Grytornas insida är sandfärgad och har en slitstark emalj vilket gör att grytan sällan blir sliten eller missfärgad.

Den runda gjutjärnsgrytan som heter Cocotte (franskt ord för gryta) var den första produkten som tillverkades på Le Creusets fabrik för över 90 år sedan. Grytan har löpande förbättrats och är idag världsberömd för sin ikoniska design och överlägsna funktion. 

Produkter i stengods

Le Creuset tillverkar en mängd olika produkter i stengods. I deras sortiment hittar du till exempel ugnsformar, förvaringsburkar, tallrikar, skålar, tekannor och pajformar. Produkterna finns i flera olika färger och är moderna samtidigt som de har en rustik utstrålning. Le Creusets produkter i stengods tål att användas varje dag och tack vare den tåliga glasyren kan missfärgning och dålig lukt undvikas. Dessa produkter är dessutom enkla att rengöra och kan diskas i maskin.  Produkterna i stengods matchar Le Creusets traditionella gjutjärnsprodukter vilket gör att du kan ha ett genomgående tema i ditt kök med produkter både i stengods och gjutjärn. Produkterna i stengods tillverkas och målas för hand i Le Creusets egna fabriker. Produkterna är slitstarka, tål maskindisk och tål en temperaturskillnad på -18°C till 260°C.

 

Grytor & Pannor i 3-Ply Rostfritt Stål

Le Creuset tillverkar flera produkter i 3-Ply Rostfritt Stål. Denna serie är lyxig och exklusiv och i produkterna kombineras Le Creusets symboliska design och ett europeiskt hantverk. Materialkombinationen består av aluminium som är omslutet av rostfritt stål. Kärnan av aluminum gör så att värmen fördelas snabbt genom hela grytan vilket gör att mat och råvaror bli jämnt uppvärmda. Pannor och grytor från denna serie gör sig bäst för matlagning som kräver låg eller medelhög värme. Dessa produkter har tättslutande lock och en droppfri hällkant vilket är mycket smidigt vid servering. Alla grytor och pannor har handtag som är ergonomiskt utformade och värmeavvisande. Samtliga produkter I denna serie kan användas på alla typer av värmekällor inklusive induktion och kan dessutom diskas i maskin, vilket är fantastiskt smidigt!

 

Produkter med non stick-beläggning

Le Creusets produkter med non stick-beläggning är slitstarka och gör fettsnål matlagning möjlig, då du inte behöver använda lika stor mängd matfett vid stekning. Materialet som produkterna är belagt med är helt fritt från de hälsofarliga ämnena PFOS och PFOA och skalet är tillverkat i anodiserat aluminium. Aluminiumet gör så att produkterna blir väldigt slitstarka och hållbara. Produkterna har även handtag som inte leder värme samtidigt som det är ergonomiskt utformat för en bekväm hantering. Le Creusets produkter i detta material är även otroligt lätta att rengöra då non stick-beläggningen bidrar till att maten enkelt lossnar från kanterna. Flera av dessa produkter har vunnit priser och utmärkelser i bland annat Sverige, Danmark och Norge för deras goda kvalitet. Produkterna är dessutom mångsidiga och kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion, vilket gör att du slipper oroa dig om du skulle byta från induktion till spis. Dessa produkter har även livstidsgaranti, vilket visar hur bra kvalitet Le Creusets produkter i Toughened Non Stick faktiskt har.