Inspiration

Normann Copenhagen | Modern, avskalad & tidlös design

13 september 2016

På bilden syns möbler från serien Form & lampan Norm 69.

Normann Copenhagen är ett danskt designföretag som skapar originella och iögonfallande produkter i modern och tidlös design. Detta genom att både utmana traditionellt tänkande och göra det ordinära extraordinärt genom nytänkande design.

Det hela startade 1999 när Poul Madsen och Jan Andersson tillsammans skapade Normann Copenhagen. De hade träffats redan tidigare under mässor då de drev egna företag och upptäckte att de hade liknande intressen och en gemensam passion för design. Deras vision att föra med sig någonting nytt och oväntat till designvärlden ledde till ett begynnande samarbete och grundandet av vad som skulle komma att bli Normann Copenhagen.

Tillsammans öppnade Poul och Jan en liten butik i Köpenhamn där de sålde designprodukter från olika varumärken tillsammans med sina egna produkter. 2001 träffade de den danska designern Simon Karkov som visade upp sin lampa Norm 69 Lamp. Jan och Poul älskade lampan och bestämde sig för att sätta den i produktion, vilket blev början för Normann Copenhagen som designproducent.

Många designers har sedan dess samarbetat med Jan och Poul och idag består samlingen av ett stort och ständigt växande sortiment av möbler, belysning, textilier och smarta köks- och heminredningsdetaljer. Normann Copenhagen har sedan starten samarbetat med såväl väletablerade designers som nya talanger från hela världen. Företaget har även startat en egen designstudio bestående av ett ungt och kreativt team med kompetenta designers som skapar högkvalitativ design inom områden som korsas av hantverk och industri.

På bilden syns stolar i modellen Just, lampan Norm 69vaser från serien Nyhavn & termoskannorna Geo

Stilen


Normann Copenhagen har vunnit många designpriser genom åren, senast för bland annat stolarna My Chair och Just Chair. Företagets produkter kännetecknas av ikonisk form som gör dem direkt igenkännbara och ett minimalistiskt uttryck som känns igen från skandinavisk design. Produkterna har en lättsam känsla med ett välkomnande utseende som samtidigt utstrålar karaktär och personlighet. Du kan ofta se traditionellt hantverk i kombination med industriella material och nya produktionsmetoder. Färgnyanserna är både neutrala, djärva och svala och är inspirerade av trenderna från modebranschen. Många produkter är multifunktionella och passar att användas i såväl kök som vardagsrum eller sovrum, och passar bra ihop med olika inredningsstilar.

Poul och Jan strävar ständigt efter att göra saker bättre, att utmana sig själva kreativt och utforska nya designområden. De vill att kollektionen ska vara originell och mångsidig med lång livslängd och hoppas kunna fortsätta skapa produkter som människor blir hänförda av och vill äga. Produkterna ska även finnas lättillgängliga för alla oavsett var de befinner sig i världen och idag finns Normann Copenhagens produkter i mer än 70 länder. Flaggskeppsbutiken ligger förstås i Köpenhamn, där allt startade. 

Köks- och inredningsfavoriter från Normann Copenhagen

Form-kollektionen
Möbelkollektionen Form kombinerar funktion, estetik och en enkel utformning som Simon Legard har designat för att passa in i alla miljöer. Möblerna är tidlösa med en modern och stilren design. Kollektionen kännetecknas av hög slitstyrka med en exklusiv karaktär och innefattar stolar, fåtöljer, barstolar och matbord. De är tillverkade i material som är lätta att underhålla och som prioriterar enkelhet och funktion utan att kompromissa med design och kvalitet. Med Form-möblerna kan du skapa en både unik, klassisk och modern inredningsstil!

På bilden syns barstolar från Form-kollektionen samt Just stol.

Block - Ett populärt och mångsidigt sidobord
Bordet Block har blivit något av en modern designklassiker med en tidlös elegans och finns idag i flera olika färger. Bordet har en funktionell och charmig design som kan passa var som helst i hemmet och fungerar som ett sammanhållande element i din heminredning. Blockbordet kan användas som serveringsvagn, barvagn eller sidobord i kök, vardagsrum eller sovrum. Du flyttar även lätt runt bordet med handtagen som är en naturlig förlängning av bordets ben. Designern Simon Legald beskriver Block-bordet som en förenkling och modernisering av det välkända brickbordet, ett sidobord på hjul och ett alternativ till det traditionella kaffebordet. Bordets utseende ändrar du lätt beroende på vilken omgivning du ställer det i och hur du inreder det!

 

På bilden syns Block bord.

Bell Taklampa
Taklampan Bell är robust med en enkel form och har en ikonisk klockform med fokus på detaljer. Formgivarna Andreas Lund och Jacob Rudbeck har fokuserat designen på ett uppenbart möte mellan sladd och lampa på ett både modernt och originellt sätt. Den vita insidan av lampan reflekterar ljuset som faller likt en kon och ger mycket bra belysning över exempelvis köksbordet.

På bilden syns Bell taklampa & Just stolar.

Beater - Hopfällbar och platsbesparande visp
Den tyska designtrion Ding3000 har skapat den färgrika vispen Beater som är både platsbesparande och funktionell på samma gång. Vispen är hopfällbar och kan hängas på krok vilket sparar utrymme antingen på väggen eller i kökslådan. Beater har inspirerats av en bunt sugrör som samlas ihop med hjälp av en ring och fungerar både som öppnings- och stängningsmekanism. En mycket användbar köksprodukt med kreativ och utrymmesbesparande design som finns i åtta härliga färger tillsammans med en kontrastfärg.

På bilden syns Beater handvisp.

Se mer från Normann Copenhagen här!