Erbjudande! Handla för över 2000 kr och få Vitvinsglas 4-pack på köpet! Gäller t.o.m. 27/5.

Inspiration

Odlingsguide för nybörjare

01 augusti 2016

Tar du kål på dina växter bara genom att titta på dem? Gröna fingrar är ingenting man föds med, men med lite kunskap så kan vem som helst få örtkrukor att avundas. Här nedan presenteras en miniguide för hur just du kan lyckas med din odling, samt handfasta tips på hur du odlar både citronmeliss, gräslök och basilika. 

I denna odlingsguide fokuserar vi på att guida dig som bor i lägenhet för att visa att dina odlingsmöjligheter inte alls är så begränsade som du kanske först trodde. Om du äger en balkong så blir denna din givna odlingsplats, men annars duger ett fönsterbläck gott och väl. Om du odlar inomhus är det viktigt att du väljer en solig plats för dina plantor, annars kan du behöva köpa extra växtbelysning för att hjälpa dina plantor eller örter på traven.

Vissa plantor är lättare än andra att få liv i (och hålla vid liv). Ett vanligt misstag är att ambitionsnivån är för hög, och som odlingsnybörjare kan du öka dina chanser att lyckas genom att köpa färdiga plantor, blomjord och eventuell gödsel från en blomsteraffär istället för att utmana dina odlingskunskaper med att driva upp frön redan från början. Därefter planterar du om plantan i en kruka och ser till att vattna efter anvisningar och placera plantan på en plats som gör att den får solljus under dagen.

3 kryddväxter som passar bra för nybörjaren

Citronmeliss

Denna väldoftande och syrliga kryddväxt är lättodlad och överlever det mesta. Du kan odla både grön och gul citronmeliss, men den gröna är snäppet tåligare. Citronmelissen är trevlig att ha hemma eftersom den kan användas till både varm mat, desserter och drinkar. 

Skötsel: Citronmelissen vill gärna stå ljust och kan stå både ute och inne. Vattna hellre för lite än för mycket då plantan inte tycker om att stå blött. Plantera om i en kruka med planteringsjord och ställ antingen på balkongen eller fönsterbläcket.

Placering: Citronmelissen trivs på en solig och varm plats som ligger i lä för vind.

Gräslök

Den goda och lättodlade gräslöken passar utmärkt som kryddning i diverse olika maträtter eller som smakrik dekoration på smörgåsmat och kalla rätter.

Skötsel: Gräslöken vill stå soligt med delvis skugga under dagen. Gräslöken får inte bli torr så vattna ca 4ggr/vecka beroende på sol och värme.

Placering: Gräslöken trivs såväl ute som inne och planteras i en kruka med mullrik jord. Avståndet mellan plantorna ska vara ca 15 cm långt.

Basilika

Basilikan är en populär krydda som kan användas som smaksättare till exempelvis soppor, pastarätter, eller bruschetta. Plantera om din basilikaplanta i en större kruka tillsammans med näringsrik blomjord med ungefär tre plantor i varje kruka.

Skötsel:  Basilikan vill inte bli uttorkad och om den står på en solig plats bör den vattnas nästan varje dag. Står den istället något mer skymd från solen kan den vattnas ca varannan dag. Om basilikan får knoppar bör du ta bort dem för att bladen ska växa till sig ännu mer.

Placering: Basilikan trivs bäst i näringsrik blomjord och vill inte stå för soligt. En delvis skuggig balkong eller ett fönsterbläck där plantan inte får direktkontakt med solen är en perfekt plats. Basilikan trivs inte utomhus om temperaturen understiger 15 grader.

Örtkrukor & odlingsaccessoarer

Krukor är ett måste vid odling och en örtkruka är en riktig räddare i nöden för dig som odlar inomhus på fönsterbläcket! En kryddkruka är en bra förvaring och tillväxtplats för dina kryddor och vissa krukor har dessutom ett smart bevattningssystem som gör att kryddan suger upp vätska från behållaren när den är törstig. Detta är särskilt smidigt för dig som ofta glömmer att vattna dina växter...

För dig som planerar att ha en odling på balkongen så kan det vara snyggt att ha en liten stege eller pall där du kan ställa dina krukor. Det är även snyggt att ha krukorna på lite olika nivåer, samt att ha krukor av olika storlek. För att öka chansen för dina plantors överlevnad bör du även ha en stilig vattenkanna nära till hands. Vår allas favorit Ernst Kirschteiger har många olika smarta och stilrena odlingsprodukter. Förutom en mängd krukor av olika design bjuder Ernst även på olika skyltar med trädgårspoesi som kan ställas i anslutning till din odling för att ge den en rolig och personlig touch.