Erbjudande! Handla för över 2000 kr och få Vitvinsglas 4-pack på köpet! Gäller t.o.m. 27/5.

Stekpanneguide - Vi hjälper dig att välja rätt stekpanna

Stekpannan är ett av våra mest använda köksredskap och de allra flesta av oss äger till och med fler än en. När du ska investera i en ny stekpanna kan det vara svårt att veta vilken som passar dina behov bäst, därför har vi satt ihop en stekpanneguide med information kring olika material, storlekar, former och funktioner för de vanligaste stekpannorna.

KORT INFO OM STEKPANNOR

 • Storleken på stekpannan mäts alltid ovanifrån, diametermåttet som anges är alltså från kant till kant på stekpannans ovansida.
 • Den vanligaste storleken är 28 cm. Denna storlek har i de flesta fall en bottendiameter på ca 20 cm (+/- 2 cm).
 • Bottnen på stekpannan påverkar hur snabbt din panna värms upp och hur väl den fördelar värmen. Tjockare botten ger bättre stabilitet, god värmefördelning och minskar risken för fastbränd mat.
 • Med så kallad sandwichbotten där pannan har en kärna i aluminium eller koppar får du både snabb och jämn värmespridning eftersom dessa två metaller leder värme betydligt bättre än exempelvis rostfritt stål.
 • Spola aldrig vatten, varken varmt eller kallt, i din stekpanna direkt efter stekning. Låt den svalna först så undviker du att den slår sig.​

  Bild: Stekpannor från Le Creuset

olika material

GJUTJÄRN

Gjutjärnspannor är stryktåliga, robusta och håller värmen länge. Gjutjärn tar längre tid att värma upp men behåller i gengäld värmen betydligt längre än stekpannor i andra material. Det brukar sägas att gjutjärnspannan kan ärvas mellan generationer, och visst kan den det med rätt hantering och omvårdnad!

Gjutjärnspannor fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion, och är ofta lätt konkava innan uppvärmning för att sedan plana ut när de värmts upp av spisvärmen. När du tillagar mat i gjutjärnskärl berikas maten naturligt med järn, vilket inte bara är nyttigt utan ger maten större smak.

Gjutjärnspannor passar för tillagning av exempelvis kött som ska stekas på hög värme under kort tid. Gjutjärn passar också utomordentligt för långkok av olika slag där jämn värmefördelning och låg, konstant värme är viktigt. 

Skulle du upptäcka att maten bränner fast vid upprepade tillfällen tipsar ett av våra mest populära gjutjärnsvarumärken Ronneby Bruk om att göra såhär: "Stek in din panna igen genom att täcka pannans botten med bacon som sedan knapersteks. När baconet är färdigt häller du av överflödigt fett och torkar pannan med hushållspapper- nu har din panna återigen ett skyddande lager fett som gör att maten inte fastnar!"

Förvara inte mat i gjutjärnskärl, dels eftersom maten kan få en ofarlig men stark järnsmak och dels för att gjutjärnet kan rosta. Skulle din panna trots allt rosta kan du enkelt skrapa av denna ytrost med en stålborste och sedan steka in din panna igen.

Bild: Stekpanna i gjutjärn från Le Creuset

KORT OM STEKPANNOR I GJUTJÄRN

 • Fungerar på alla spisar, inklusive induktion
 • Ger jämn värmefördelning och tål höga temperaturer

 • Alla typer av köksredskap kan användas, inklusive metallredskap
 • Se alla våra gjutjärnspannor

SKÖTSELRÅD

Många gjutjärnsprodukter är förinstekta och insmorda med rapsolja, men det kan vara bra att fetta in din panna med lite matfett (ej olivolja) efter rengöring och sedan torka ur den med lite hushållspapper. Gjutjärnsprodukter ska inte diskas i maskin eller med handdiskmedel utan det räcker med hett vatten och diskborste, eftersom du annars riskerar att lösa upp den skyddande yta som förinstekningen skapat på ditt kärl.

Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 28 cm
-32%

Ronneby Bruk

Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 28 cm

739 kr
504 kr
Lodge Stekpanna Gjutjärn 26 cm

Claus Holm

Lodge Stekpanna Gjutjärn 26 cm

399 kr
379 kr

KOLSTÅL

Pannor gjorda i kolstål har mycket goda stekegenskaper och blir allt mer populära. Stålet i dessa pannor består till största del, utöver järn, av kol. Kolstålspannor är magnetiska och fungerar på alla typer av värmekällor inklusive induktionshällar.

Liksom gjutjärn mår dessa pannor bäst av att bli ordentligt instekta, och du bör räkna med att pannan ska få ordentlig patina innan stekegenskaperna blir optimala. Ju mörkare panna, desto bättre stekegenskaper. En panna i kolstål blir helt enkelt bättre ju mer den används!

Kolstålspannan är perfekt för tillagning av exempelvis kött, fisk, omelett och pannkakor. Stekpannor i kolstål ger fantastiskt fin stekyta och karamellisering, så för dig som ofta tillagar protein i stekpanna är det verkligen dags att testa kolstålets fina egenskaper!

Värm upp din kolstålspanna på låg värme och höj successivt. Använd matfett vid stekning och rengör den efter användning genom att skölja den i varmt vatten och torka ur med hushållspapper. Kolstålspannan bör likt gjutjärnspannan ej diskas i maskin eller med handdiskmedel.

Ett av våra mest populära varumärken för stekpannor i kolstål är franska de Buyer och deras modell Mineral B är en riktig storsäljare.

Du kan använda alla sorters köksredskap i en kolstålspanna, men för att undvika att skada den skyddande yta som skapas med tiden rekommenderar vi redskap i trä, plast eller silikon.

Bild: Mineral B Stekpanna från De Buyer

KORT OM STEKPANNOR I KOLSTÅL

 • Fungerar på alla spisar, inklusive induktion
 • Ger fantastiskt fin stekyta och tål höga temperaturer
 • Alla typer av köksredskap kan användas, vi rekommenderar trä, plast eller silikon

SKÖTSELRÅD

 • Dessa pannor mår bäst av att bli ordentligt instekta
 • Rengör genom att skölja den i varmt vatten och torka ur med hushållspapper
 • Kolstålspannan ska ej diskas i maskin eller med diskmedel
Stekpanna Kolstål 25 cm

Lodge

Stekpanna Kolstål 25 cm

709 kr

ROSTFRITT STÅL

Stekpannor i rostfritt stål är populära av flera anledningar, inte minst i restaurangköken. Rostfritt stål är mycket hygieniskt och enkelt att rengöra, till skillnad från många andra material som kräver större försiktighet vid disk och rengöring. Dessutom har stål snabb och jämn värmefördelning och du kan börja tillaga maten direkt.

Många stekpannor i rostfritt stål har så kallad sandwichbotten som består av flera lager rostfritt stål och aluminium om vartannat. Denna typ av botten gör att värmespridningen blir mycket snabb (tack vare aluminiumet) samtidigt som pannan har magnetiska egenskaper och är hygienisk och tålig (tack vare stålet).

I en stekpanna gjord i rostfritt stål behöver du inte oroa dig för vilka redskap du använder, pannan tål det mesta. En stekpanna i rostfritt stål har lång livslängd och kan enkelt rengöras både genom att diskas för hand med diskmedel eller ställas in i diskmaskinen.

Du behöver tillsätta fett i pannan för att undvika att maten bränner fast. Tänk på att försöka vända maten så få gånger som möjligt i början av tillagningen; till en början kanske det ser ut som att ditt protein fastnar i pannan, men så fort porerna stängs lossnar maten förutsatt att temperaturen i pannan inte är alltför hög.

Stekpannor i rostfritt stål är mycket värmetåliga, men du behöver sällan ställa in maxtemperatur vid stekning. Värm upp pannan på medeltemperatur och höj därefter till önskad nivå innan du lägger i det du ska tillaga.

Bild: 3Ply Stekpanna från Le Creuset

KORT OM STEKPANNOR I ROSTFRITT STÅL

 • Fungerar på alla spisar, inklusive induktion
 • Ger snabb och jämn värmefördelning och tål höga temperaturer
 • Alla typer av köksredskap kan användas
 • Har lång livslängd

SKÖTSELRÅD

 • Rengörs enkelt genom att diskas för hand med diskmedel, eller ställas in i diskmaskinen
Original Pro Stekpanna Rostfritt Stål 24 cm
-29%

Fissler

Original Pro Stekpanna Rostfritt Stål 24 cm

2 099 kr
1 499 kr
Proline 7-ply Stekpanna 28 cm

Demeyere

Proline 7-ply Stekpanna 28 cm

2 495 kr
Fusion 5 Stekpanna Ø 28 cm
-24%

Scanpan

Fusion 5 Stekpanna Ø 28 cm

1 299 kr
989 kr

NON STICK

Den non stick-belagda stekpannan är mångas favoritpanna, mycket eftersom den är enkel att använda och ger ett bra stekresultat utan stora ansträngningar. Non stick-pannan är dessutom enkel att rengöra tack vare att inga matrester bränner fast.

Non stick-beläggningen gör att du kan steka mat utan att behöva använda särskilt mycket (om något) matfett, vilket möjliggör hälsosam och fettsnål matlagning.

Många non stick-belagda stekpannor har sandwichbotten (stål och aluminium eller stål och koppar) vilket gör att de kan användas även på induktionshäll, men läs produktinformationen för den stekpanna du är intresserad av för att vara helt säker. 

Non stick-stekpannor är framförallt anpassade för matlagning på lägre temperaturer som fisk, grönsaker och risrätter eftersom de är känsliga för överhettning.

Om temperaturen blir för hög kan beläggningen brännas vid och skadas. Därför är livslängden för en non stick-panna normalt sett något kortare än för exempelvis en stekpanna i rostfritt stål och kan komma att behöva bytas ut efter några år.

Bild: Stekpanna CTX från Scanpan

KORT OM STEKPANNOR MED NON STICK

 • Enkel att använda och ger ett bra stekresultat
 • Stek mat utan att använda särskilt mycket (om något) matfett
 • Anpassade för matlagning på lägre temperaturer som fisk, grönsaker och risrätter, använd ej maxvärme

SKÖTSELRÅD

 • Diska helst pannan förhand med diskmedel, vänta tills stekpannan har svalnat
 • Använd redskap i trä, plast eller silikon för att inte riskera att repa eller skada beläggningen
Stekpanna CTX 28 cm
-20%

Scanpan

Stekpanna CTX 28 cm

1 499 kr
1 195 kr
Kampanj
Stekpanna Ø28cm RS
-41%

Eva Solo

Stekpanna Ø28cm RS

1 099 kr
649 kr
Kampanj
CTX Stekpanneset 28+20 cm
-40%

Scanpan

CTX Stekpanneset 28+20 cm

2 595 kr
1 549 kr

KOPPAR

Koppar är näst efter silver den metall som leder värme allra bäst, och det är inte minst därför kopparpannan blivit mycket populär.

Med kopparpannor sprids värmen snabbt och jämnt, vilket gör att du kan laga din mat på låg till medelhög värme och ändå få god effekt.

Koppar är inte magnetiskt, men många kopparpannor har idag bottenplattor inneslutna i rostfritt stål vilket gör att de kan användas även på induktionshäll. Kopparpannan passar för all typ av matlagning från stekning till reducering av såser.

Dina kopparkärl kan med tiden-, på grund av att ha diskats i maskin- eller genom överhettning skifta färg, men detta åtgärdas enkelt genom polering med putsmedel för koppar som appliceras med putstrasa.

Bild: Traktörpanna i koppar från Eva SoloKORT OM STEKPANNOR I KOPPAR

 • Leder värme snabbt och jämnt, vilket gör att du kan laga din mat på låg till medelhög värme 
 • Alla typer av köksredskap kan användas
 • Se alla våra Kopparpannor
Traktörpanna 24cm koppar

Eva Solo

Traktörpanna 24cm koppar

1 899 kr
Traktörpanna, 3-ply 26 cm
-19%

Ronneby Bruk

Traktörpanna, 3-ply 26 cm

2 225 kr
1 803 kr
Traktörpanna koppar med lock 24 cm

Dorre

Traktörpanna koppar med lock 24 cm

899 kr
Stekpanna 24cm koppar

Eva Solo

Stekpanna 24cm koppar

1 499 kr

KERAMISK BELÄGGNING

Stekpannor med keramisk beläggning är extra hårda och stryktåliga och materialet har även non stick-effekt som gör att maten inte bränner fast. I en keramisk panna kan du använda mindre matfett än i exempelvis en rostfri panna, vilket möjliggör hälsosam matlagning.

De keramiska pannorna tål höga temperaturer, men liksom alla stekpannor bör den värmas upp på låg till medelhög temperatur. För de keramiska pannorna kan du använda alla sorters köksredskap, men för att undvika att skada pannan rekommenderar vi redskap i trä, plast eller silikon.

Bild: Keramisk stekpanna från Eva Solo

 

KORT OM STEKPANNOR MED KERAMISK BELÄGGNING

 • Stryktåliga och har även non stick-effekt som gör att maten inte bränner fast
 • Du kan använda mindre matfett vid stekning än i exempelvis en rostfri panna
 • Köksredskap i trä, plast eller silikon rekommenderas 
 • Enkel att rengöra, handdisk rekommenderas för att optimera livslängd
Ceramic Control Stekpanna 28 cm

Tefal

Ceramic Control Stekpanna 28 cm

297 kr
Stekpanna, keramisk

Eva Solo

Stekpanna, keramisk

999 kr
Stekpanna 24cm keramisk

Eva Solo

Stekpanna 24cm keramisk

999 kr
All Steel stekpanna 28 cm

Fiskars

All Steel stekpanna 28 cm

599 kr

vilken stekpanna används till vad

STEKPANNA

Om du helt enkelt säger ”stekpanna” är det troligtvis en panna med något högre, rundad kant du tänker på. Med denna klassiska stekpannemodell kan maten enkelt glida ur pannan vid servering och den rundade kanten gör också att du kommer åt i kanterna med dina köksredskap.

En klassisk stekpanna bör finnas i alla kök!

Jamie Oliver Premium Stekpanna Ø 28 cm
-52%

Tefal

Jamie Oliver Premium Stekpanna Ø 28 cm

899 kr
429 kr
Stekpanna CTX 28 cm
-20%

Scanpan

Stekpanna CTX 28 cm

1 499 kr
1 195 kr

TRAKTÖRPANNA

En traktörpanna har höga, raka kanter och inte sällan ett tillhörande lock. Den är med andra ord en hybrid mellan en klassisk stekpanna och en kastrull, och kan användas till en mängd olika matlagningstekniker.

Traktörpannan är exempelvis utmärkt när du vill bräsera eller sautera men kan även användas för klassisk stekning eller kokning. 

Traktörpanna 28 cm
-34%

AMT

Traktörpanna 28 cm

1 499 kr
995 kr
CTX Traktörpanna med lock Ø 28 cm
-14%

Scanpan

CTX Traktörpanna med lock Ø 28 cm

2 199 kr
1 899 kr

SAUTEUSE

Sauteusen har höga, rundade kanter och är betydligt djupare än en klassisk stekpanna. Med en sautes kan du enkelt tillaga delikata, värmekänsliga rätter som risotto, olika sorters såser och fisk.

Sauteusens höga kanter gör att värmen leds uppåt från botten och minskar risken för att maten bränner fast i botten.  

Kampanj
Atlantis Sauteuse 20 cm, 2 L
-21%

Demeyere

Atlantis Sauteuse 20 cm, 2 L

2 159 kr
1 699 kr
Fusion 5 Sauteuse Ø 18 cm 1,3 liter
-35%

Scanpan

Fusion 5 Sauteuse Ø 18 cm 1,3 liter

999 kr
649 kr

GRILLPANNA

En grillpanna är perfekt för dig som vill ha grillkänsla även när maten lagas vid spisen. Grillpannans upphöjningar gör att maten får snygga grillränder, samtidigt som överflödigt fett fastnar i pannans skåror och inte på maten.

Grillpannan är vanligtvis gjord i gjutjärn eftersom du vill kunna steka på riktigt hög värme.

Aluminium grillpanna 28x28 cm
-38%

Le Creuset

Aluminium grillpanna 28x28 cm

1 049 kr
649 kr
Kampanj
Kvadratisk grillpanna 26 Black
-39%

Le Creuset

Kvadratisk grillpanna 26 Black

1 479 kr
899 kr

WOKPANNA

En wokpanna har bred botten och generösa, rundade kanter. Den är speciellt framtagen för wokrätter och risrätter som tillagas på hög värme med många ingredienser i en och samma panna.

De höga kanterna gör att du enkelt och snabbt kan vända runt innehållet i wokpannan.

Wokpanna gjutjärn ULTRA LIGHT med skaft
-26%

Ronneby Bruk

Wokpanna gjutjärn ULTRA LIGHT med skaft

949 kr
698 kr
Talent Pro Wokpanna 28 cm
-20%

Tefal

Talent Pro Wokpanna 28 cm

459 kr
368 kr

PANNKAKSLAGG

Pannkakslaggen eller pannkakspannan är perfekt för tillagning av pannkakor, omelett och andra rätter som kräver jämn, försiktig värme.

Pannan har låga kanter så att du enkelt ska komma åt att vända pannkakan.

Le Gourmet Pannkakspanna med rörhandtag
-21%

Gense

Le Gourmet Pannkakspanna med rörhandtag

449 kr
356 kr
Talent Pro Pannkakslagg 25 cm

Tefal

Talent Pro Pannkakslagg 25 cm

286 kr

PLÄTTPANNA

Plättpannan eller blinipannan liknar pannkakspannan, men har flera mindre utstansade cirklar för gräddning av plättar, blinier eller ägg exempelvis.

Likt pannkakspannan har även plättpannan låga kanter för att du enkelt ska kunna vända maten som tillagas.

Le Gourmet Plättpanna m. Stålhandtag Ø 26 cm
-24%

Gense

Le Gourmet Plättpanna m. Stålhandtag Ø 26 cm

449 kr
341 kr
Plättpanna 7 plättar gjutjärn
-9%

Funktion

Plättpanna 7 plättar gjutjärn

329 kr
300 kr

din spis påverkar valet av stekpanna

ELEKTRISK

Den spis du använder ger din panna olika förutsättningar genom olika lång upphettningstid, värmefördelning och värmekontroll.

Den allra vanligaste spismodellen är den elektriska med antingen glashäll eller keramikhäll. På denna typ av spis kan du använda alla typer av stekpannor, men för att värmefördelningen ska bli snabb och jämn krävs att din panna har bibehållen plan botten och står stadigt med hela bottenplattan mot spishällen.

GAS 

Gasspisen erbjuder snabb upphettning och god värmekontroll, eftersom du enkelt kan justera lågan och därmed höja eller sänka temperaturen i pannan snabbt.

Gasspisen är inte lika känslig för att din panna har helt plan botten, så även tunnare stekpannor som lättare slår sig med tiden kan användas på din gasspis. Stekpannor i alla olika material kan användas.

INDUKTION 

Induktionsspisens upphettning med hjälp av magnetism ställer lite högre krav på materialen när du väljer stekpanna, även om många stekpannor numera tillverkas för att fungera på alla typer av värmekällor. Järnkärl kan användas på induktionshäll, liksom många stekpannor i rostfritt stål.

Material som inte kan användas utan specialkonstruerad magnetisk bottenplatta är aluminium och koppar. Vill du testa om en panna kan användas på induktionshäll kan du ta en kylskåpsmagnet och fästa mot stekpannans botten, -om den fastnar ordentligt kan den användas för uppvärmning genom induktion.

Populära produkter

Stekpanna 28 cm

AMT

Stekpanna 28 cm

627 kr
Stekpanna CTX 28 cm

Scanpan

Stekpanna CTX 28 cm

1 195 kr
Barcelona Stekpanneset 28+20 cm

GreenPan

Barcelona Stekpanneset 28+20 cm

1 199 kr
Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 28 cm

Ronneby Bruk

Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 28 cm

504 kr
Brasserie Stekpanna 27 cm

Fiskars

Brasserie Stekpanna 27 cm

384 kr
Kampanj
Stekpanna Aluminium 28 cm
-47%

Le Creuset

Stekpanna Aluminium 28 cm

1 319 kr
699 kr
CTX Traktörpanna med lock Ø 32 cm

Scanpan

CTX Traktörpanna med lock Ø 32 cm

1 795 kr
All Steel stekpanna 28 cm

Fiskars

All Steel stekpanna 28 cm

599 kr
Stekpanna 28 Volcanic

Le Creuset

Stekpanna 28 Volcanic

949 kr
Wokpanna gjutjärn ULTRA LIGHT med skaft

Ronneby Bruk

Wokpanna gjutjärn ULTRA LIGHT med skaft

698 kr
Mineral B Pannkakspanna Ø 24 cm

De Buyer

Mineral B Pannkakspanna Ø 24 cm

289 kr
All Steel Stekpanna 24 cm

Fiskars

All Steel Stekpanna 24 cm

452 kr
Kampanj
Talent Plus Traktörpanna inkl. lock 24 cm
-56%

Tefal

Talent Plus Traktörpanna inkl. lock 24 cm

799 kr
349 kr
Barcelona Stekpanna 28 cm

GreenPan

Barcelona Stekpanna 28 cm

699 kr
Stekpanna 28 Mist Gray

Le Creuset

Stekpanna 28 Mist Gray

933 kr
Stekpanna 28 cm med stålhandtag

Skeppshult Gjutjärn

Stekpanna 28 cm med stålhandtag

643 kr
Mineral B Country Pan Ø 28 cm

De Buyer

Mineral B Country Pan Ø 28 cm

631 kr
Mineral B Stekpanna Ø 20 cm

De Buyer

Mineral B Stekpanna Ø 20 cm

319 kr
Jamie Oliver Premium Stekpanna 24 cm

Tefal

Jamie Oliver Premium Stekpanna 24 cm

399 kr
Aluminium grillpanna 28x28 cm

Le Creuset

Aluminium grillpanna 28x28 cm

649 kr
Fusion 5 Stekpanna Ø 28 cm

Scanpan

Fusion 5 Stekpanna Ø 28 cm

989 kr
Hard Face OptiHeat stekpanna 28 cm

Fiskars

Hard Face OptiHeat stekpanna 28 cm

613 kr
Kampanj
Functional Form Stekpanna 28 cm
-25%

Fiskars

Functional Form Stekpanna 28 cm

399 kr
299 kr
Stekpanna CTX 32 cm

Scanpan

Stekpanna CTX 32 cm

1 276 kr
CTX Traktörpanna med lock Ø 28 cm

Scanpan

CTX Traktörpanna med lock Ø 28 cm

1 899 kr
Stekpanna CTX 20 cm

Scanpan

Stekpanna CTX 20 cm

679 kr
Stekpanna CTX 26 cm

Scanpan

Stekpanna CTX 26 cm

923 kr
Stekpanna Ø 26 cm

Ronneby Bruk

Stekpanna Ø 26 cm

399 kr
Wok kolstål Ø 30 cm

Judge

Wok kolstål Ø 30 cm

299 kr
Hard Face traktörpanna 28 cm med lock

Fiskars

Hard Face traktörpanna 28 cm med lock

733 kr
Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 24 cm

Ronneby Bruk

Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 24 cm

426 kr
Kampanj
Kvadratisk grillpanna 26 Black
-31%

Le Creuset

Kvadratisk grillpanna 26 Black

1 307 kr
899 kr
Traktörpanna koppar med lock 24 cm

Dorre

Traktörpanna koppar med lock 24 cm

899 kr
Supreme Steel Stekpanna 28cm

OBH Nordica

Supreme Steel Stekpanna 28cm

440 kr
Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 20 cm

Ronneby Bruk

Stekpanna gjutjärn ULTRA LIGHT 20 cm

398 kr
Mineral B Country Pan Ø 32 cm

De Buyer

Mineral B Country Pan Ø 32 cm

849 kr

Visar 40 av 444 artiklar

Stekpanneguide - Vi hjälper dig att välja rätt stekpanna