Inspiration

Belgiska våfflor med gurkmeja

04 april 2018

Recept:

Ca 7 Våfflor

Kryddblandning

  • 1 tsk gurkmeja malen
  • 0,5 tsk kardemumma, kärnor 
  • 1 tsk ingefära malen
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kanel

Mixa eller mortla alla kryddor fint. Tillsätt i smeten.

Smeten:

  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 0,5 dl majsmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • kryddblandning, se ovan
  • 1,5 dl växtmjölk
  • 2, 5 dl iskallt vatten 
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk chiamjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • kokosolja till järnet, min är kallpressad

Mixa havregryn till mjöl, tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en smet. Häll över allt i en bunke och låt den stå och svälla i ca 15 minuter. Den kommer att tjockna till en trögflytande smet. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjockt. 

Sätt på järnet och låt det bli varmt. Pensla järnet med smält kokosolja och häll på ca 0,75 dl smet. Grädda till de fått  färg och är frasiga.

Tillbehör:

  • Färsk ananas som steks i kokosolja
  • kokos chips
  • lönnsirap
  • kokosyoghurt, grekisk yoghurt eller cashewyoghurt
  • evntuellt lite bär

Recept och bilder av Tina Mejri.