Recept:
Ca 7 Våfflor
Kryddblandning
- 1 tsk gurkmeja malen
- 0,5 tsk kardemumma, kärnor
- 1 tsk ingefära malen
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk kanel
Mixa eller mortla alla kryddor fint. Tillsätt i smeten.
Smeten:
- 2 dl glutenfria havregryn
- 0,5 dl majsmjöl
- 1 dl bovetemjöl
- kryddblandning, se ovan
- 1,5 dl växtmjölk
- 2, 5 dl iskallt vatten
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk chiamjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 2 krm salt
- kokosolja till järnet, min är kallpressad
Mixa havregryn till mjöl, tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en smet. Häll över allt i en bunke och låt den stå och svälla i ca 15 minuter. Den kommer att tjockna till en trögflytande smet. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjockt.
Sätt på järnet och låt det bli varmt. Pensla järnet med smält kokosolja och häll på ca 0,75 dl smet. Grädda till de fått färg och är frasiga.
Tillbehör:
- Färsk ananas som steks i kokosolja
- kokos chips
- lönnsirap
- kokosyoghurt, grekisk yoghurt eller cashewyoghurt
- evntuellt lite bär
Recept och bilder av Tina Mejri.