Inspiration

Konserverade citroner

06 april 2018

Recept och bilder är framtagna av Petter Bäcklund

Konserverade citroner används flitigt i det marockanska köket och du kan använda den både till mustiga grytor men också som ett piggt tillbehör i en sallad. Citroner besprutas ofta hårt och då du äter hela skalet på de inlagda citronerna är det viktigt att köpa ekologiska citroner. Då de konserverade citronerna blir salta kan är det smart att tona ner andra salta element i en exempelvis sallad. Det tar några veckor innan citronerna är klara men för den med tålamod är det värt varenda sekund. 

Recept:
1 stor glasburk med lock
10 Ekologiska citroner
10 Msk salt (gnid in citroner med)
5 Msk salt (häll över på toppen i burken)
Saften av 4 st citroner
Fyll upp med kokat vatten

  1. Tvätta en stor glasburk ordentligt. Viktigt att saker och ting är rena när en konserverar. 
  2. Tvätta citronerna grundligt och skär sedan av toppen och botten. Efter det skär du djupa kors i toppen och botten. De ska bara hålla ihop med någon centimeter. Massera in 1 msk salt i varje citron.
  3. Tryck ner alla citronerna i en stor glasburk och pressa till dem så de börjar vätska sig. De ska ligga så tight som möjligt. 
  4. Häll över saften av 4 st citroner och 5 msk salt. Fyll sedan på med kokt vatten så att citronerna täcks helt och sätt på locket. 
  5. Låt sedan citronerna stå i rumstemperatur i minst 4 veckor och vänd då och då på burken. När citronerna är helt mjuka och klara bör de förvaras i kylskåp.

Använde sedan dina citroner i en klassisk marockansk kycklingtagine eller en mustig fisksoppa.

Använder Myiabi RAW 5000-serie och älskar deras fina precisionen och skärpa. Ligger så fint i handen och oavsett om lök ska finhackas eller citroner ska strimlas är det ett nöje att arbeta Miyabis knivar.