Inspiration

Katarina Johnsson bjuder på Nässelsoppa med ramslök och vit sparris

08 maj 2016

Idag är det nässlans dag- och vad passar väl då bättre än ett recept på smarrig nässelsoppa från en riktig nässelfantast? Kattis skriver till vardags för tidningen Jordbruksaktuellt och bloggar även på Rabbemos.se. I år var hon även topp 25 i Sveriges Mästerkock, snubblande nära att ta en av de 12 finalplatserna. För Kattis är råvarorna a och o, hur maten som landar på tallriken odlats och behandlats är både ett intresse och grunden i hennes matlagning.

"Nässelsoppa är ett av vårens bästa inslag enligt mig. Om man dessutom adderar den vilda ramslöken och färsk vit sparris, så har man en riktigt lyxig vårsoppa. Bottna tallriken med lagom stora bitar vit sparris. Man ska ju äta med sked så bitarna måste vara lagom, annars blir det knepigt att äta. Knopparna är vackrast, så de får synas på toppen.

Du behöver:

  • 1 durkslag späda nässelskott, ta topparna
  • 1 liten knippe ramslök
  • 1 lite gul lök eller schalottenlök
  • 1,5 -2 dl dl vitt vin
  • 1 buljongtärning, kyckling eller grönsaks
  • 7 dl vatten
  • Smör att steka i
  • Lite mjöl att reda med
  • Salt och peppar

Koka upp vatten i en kastrull, koka nässlorna i ett par minuter, häll av dem i ett durkslag och kasta bort vattnet. Hacka de förvällda nässlorna.

Skala de vita sparrisarna, knopparna behöver dock inte skalas. Koka upp vatten i en vid panna eller kastrull med lock. Salta vattnet och lägg i de vita sparrisarna, låt dem sjuda i mellan 6-10 minuter beroende på tjocklek och smak.

Under tiden kan man hacka löken och smälta smör i en kastrull, svetta löken så den blir mjuk, glansig och lite genomskinlig, den ska inte få färg. Häll på vinet och låt koka någon minut. Häll i vatten och buljongen, smaka gärna på spadet så att den får lagom buljongsmak. Man vill inte har för mycket, eller inte jag i alla fall.

Hackade förvällda nässlor ramslök, lök, vitt vin, grädde och buljong. Vill man ha tydligare nässelkaraktär så får man plocka mer nässlor helt enkelt.

Stjälp ner de hackade nässlorna i buljongen och koka tillsammans med ramslök. Det hela behöver inte koka speciellt länge då förlorar det nämligen färgen, smaka av och mixa ordentligt. Mina nässlor var i det största laget, så jag valde att passera soppan genom en sil för att få bort de grova delarna. Det gör dessutom soppan lite extra slät och det känns lyxigt.

Red av soppan med lite mjöl som blandas ut med grädde. Häll på och koka upp soppan igen så att den inte smakar mjöl.

Servera med bitar av vit sparris, lite vackra skott från trädgården eller naturen, jag hade lite gräslöksknoppar och källfräne. Ringla eller droppa lite god olivolja över."

Viktigt att ha handskar när man plockar nässlor, ta toppskotten och små späda nässlor.​

Katarina Johnsson

Jordbruksaktuellt