Erbjudande! Handla för över 2000 kr och få Vitvinsglas 4-pack på köpet! Gäller t.o.m. 27/5.

Inspiration

Raw Food | Intervju med Tytti från Café Pure

19 juli 2016

Raw food har snabbt blivit en stor mattrend som allt fler vågar sig på att testa. Raw kakor i synnerhet är populärare än någonsin, för vem kan motstå kakor som är både hälsosamma, näringsrika och goda!?  För den hälsomedvetna innebär raw kakan ett bra alternativ för att kunna njuta desserter och snacks utan att för den skull stoppa i sig onyttigt socker i för stora mängder. Vi har intervjuat den finska raw food-entreprenören Tytti från café Pure i Åbo för att få tips på hur man lyckas med raw-bakning, och vi har även fått recept på en smarrig raw kaka som passar perfekt till sommarens alla fester! Pure som grundades år 2013 har snabbt blivit en succé och specialiserar sig på just raw kakor, raw choklad och superfood-smoothies.

Hur kom ni på idén att starta ett raw food café?

”Min kollega och medgrundare Svante fick idén och tillsammans började vi utveckla den vidare. Han har sedan länge varit intresserad av raw food och smoothies och hade även en egen smoothiebar i Helsingfors tidigare. Han hade alltså erfarenhet av superfoods och entreprenörskap. Jag för min del har utbildat mig till kock och blev så taggad av Svantes idé att starta eget att jag bara hoppade på tåget! Antagligen är jag också lite galen eftersom jag på en gång beslutade mig för att säga upp mig från mitt tidigare jobb där jag ändå hade jobbat i åtta år, och bestämde mig för att starta ett café tillsammans med Svante.”

Har du besökt andra liknande caféer i Norden?

”Jag har själv inte hunnit resa till de andra nordiska länderna på länge, men mina kompisar och  kollegor på Pure har varit i både Stockholm och Köpenhamn för att undersöka raw food-utbudet. De har berättat att det finns många raw food-ställen men att nivån inte är särskilt hög alla gånger. En del av caféerna är jättesmå och utbudet dåligt, men å andra sidan finns det även ställen som erbjuder raw food på à la carte nivå! Sådana har vi inte alls i Finland ännu. Generellt kan man säga att raw food-kulturen i Finland är väldigt väl utvecklad och att vi absolut är på rätt spår!”

Hur hittar ni idéer och inspiration till alla kakor, choklad och smoothies som ni serverar?

”Idéer och inspiration kommer via nätet: Instagram, Pinterest och Google! Vi gör alla våra recept själva, dvs. vi kopierar aldrig recept direkt från nätet, utan den största inspirationskällan är bilderna. Det finns så otroligt mycket inspirationsbilder online, man kan bara beundra de olika färgerna och formerna och fundera på vad man själv skulle kunna göra. Ibland kollar vi igenom olika recept för att hitta ingredienser vi inte själva har kommit på att använda!”

Vilken är din egen raw food-favorit?

”Svååårt! Det finns så många. Men min topp 3 är:

1. Smoothie. Det finns så många variationer och det är alltid gott!

2. Raw kakor. Så fruktansvärt gott. Det är både näringsrikt, vackert och gott!

3. Avokado. Det här kanske låter konstigt men avokado är basen i många raw food-recept och av den kan man laga såväl mat som drycker och både salt och sött. Plus alla hälsoeffekter som den har!”

Vilka är dina bästa tips för att lyckas med en raw kaka, eller raw food överlag?

”För det första ska du löpande under hela processen smaka på det du håller på att göra. Jag tycker att detta är ett av de mest grundläggande felen man gör! Genom att smaka produkten i olika skeden lär vi oss att känna igen olika smaker, konsistenser och även att använda kryddor! Om man exempelvis märker att någonting inte är tillräckligt sött är det lätt att påverka slutresultatet redan tidigt.

För det andra, håll koll på konsistensen. Ofta tror man att ingredienserna bara snabbt kan mixas ihop med en blender, men det är faktiskt inte riktigt sant. Exempelvis måste viss kakdeg göras mycket omsorgsfullt och långsamt för att få den perfekta konsistensen. Det hjälper såklart väldigt mycket om man har bra köksredskap till sin hjälp!

För det tredje så utgör ju organiska ingredienser av hög kvalitet basen för raw food, men man får inte vara för sträng mot sig själv! Det är många som säger att ingredienserna som används för att tillaga raw food är alldeles för dyra. Det argumentet förstår jag verkligen. Men istället för att helt och hållet strunta i att laga raw kakor föreslår jag att man skär ner på mängden ingredienser och lagar enklare raw food utifrån den budget man har.”

Vilken produkt är ett måste i ditt kök?

"En blender! <3 Vitamix är min bästa kompis.”

Vad ser du mest fram mot i sommar?

”Sol och värme. De två är viktiga för mig – jag hoppas att vi får njuta mycket av båda!”

Raw kaka med jordgubbar och lime

Recept för sommarens fester

Tårtbotten

 • 4 dl kokosfrön
 • 2 dl kokospalmsocker
 • 1 dl mandelmjöl
 • en nypa Himalaya kristallsalt
 • 1 dl tinad kokosolja

Det här går väldigt lätt och enkelt. Mät alla ingredienserna i en skål och blanda jämt. Häll degen i en kakform täckt med bakplåtspapper så att degen blir platt och tät. Sätt degen i frysen en stund för att den ska stelna.

Limefyllning

 • 2 avokado
 • 3 dl cashewnötter eller mandelmjöl
 • 2 dl tinad kokosolja
 • 1 dl tinat kakaosmör
 • 2 msk honung
 • en liten nypa salt
 • juice från 3-4 pressade limefrukter

Skala avokadon och ta bort kärnan. Lägg dem i en mixer och lägg till de andra ingredienserna. Mixa allt så jämt som möjligt tills degen blir tjock och fyllig och känns som sammet. Det här är väldigt viktigt så håll stenkoll på det! Öka tjockleken genom att lägga till nötter i degen vid behov. Häll sedan limefyllningen på tårtbottnen och lägg i frysen för att stelna.

Jordgubbsfyllning

 • 2 dl frusna jordgubbar, (gärna närodlade!)
 • 4 dl mandlar
 • 1 dl vatten
 • 1 dl tinat kakaosmör
 • 2 dl tinad kokosolja
 • juice från ½ pressad citron
 • en nypa salt
 • 2-3 msk honung eller agave-sirap –kolla hur sött det blir!

Lägg ingredienserna i en mixer enligt följande: honung, jordgubbar, vatten och citronjuice och lägg sedan till salt och mandlar. Mixa först noggrant och lägg sedan till kokosoljan och kakaosmöret. Mixa återigen väldigt noggrant så att allt blir jämnt. Smaka, kolla hur sött det är och när du är nöjd häll jordgubbsfyllningen ovanpå limefyllningen. Var noggrann och kontrollera att limefyllningen har stelnat tillräckligt så att den ”håller” under jordgubbsfyllningen. På så sätt får du vackra lager i din kaka!"