Inspiration

Recept på fylliga Chokladtryfflar

21 november 2016

Chokladtryfflar

Vid juletid är det extra roligt att baka! Och för alla er som både älskar choklad och att baka är chokladtryfflar ett utmärkt val till julbaket. Marja Folcke driver bloggen bakasockerfritt.se där du kan ta del av hundratals recept på bakverk utan tillsatt socker och gluten. I dagsläget arbetar hon som bloggentreprenör, receptkreatör och har bland annat gett ut receptboken Baka Sockerfritt med Marja.

Om det är någon tid på året jag gillar mycket, så är det julen. Ärligt talat kan jag börja längta hit redan under sommarmånaderna! Ett av mina favoritbakverk (eller godis, kanske man ska kalla det) är chokladtryfflar. Jag gör mina chokladtryfflar på choklad utan tillsatt socker (går att hitta på många livsmedelsbutiker, apotek eller via nätet), men det går även bra att använda en ”vanlig” mörk 72%-ig choklad. 

Tryfflarna är riktigt fylliga och har en rätt intensiv chokladsmak, vilket är hur gott som helst. Dessutom smälter de nästan i munnen! Jag smaksätter mina chokladtryfflar med lite romarom, vilket blir pricken över i:et. Romaromen går givetvis att utesluta eller ersätta mot någon annan smak. Jag har exempelvis gjort chokladtryfflar med pepparkakskrydda, lakrits och saffran (inte samtidigt dock).
 

Chokladtryfflar

Skifferbrickan från House Doctor passar som ett väldigt fint serveringsfat.

 

Chokladtryfflar – ca 12 stycken

  • 100 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
  • 20 gram smör
  • 1 dl vispgrädde
  • ca ½ tsk romarom
  • 1 krm vaniljpulver
  • ev. extra sötning (valfri sort)
  • kakao att rulla i


Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort från plattan. Rör ner smör, vaniljpulver, romarom och bitar av choklad och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills den stelnat (går även bra i frys för snabbare resultat). Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao. Förvara i kyl.
 

Chokladtryfflar


Marja Folcke - bakasockerfritt.se