Inspiration

Studentmottagning

19 juli 2016

Vi befinner oss i studenttider och många har redan börjat planera inför kommande studentmottagningar. Studenten är en trevlig tillställning där släkt och vänner får tillfälle att umgås och fira sin nybakade student tillsammans. Men hur ska man gå till väga för att få tiden att räcka till, vilka förberedelser behöver göras, vilken mat ska lagas, och hur ska man planera sin tid? För att hjälpa dig att få lite ordning och struktur på din planering har vi intervjuat Kristina Blomquist Pettersson som har arrangerat ett flertal studentmottagningar, och delar med sig av sina tips för hur man är så effektivt som möjligt anordnar en mottagning samtidigt som man har riktigt roligt! 

Studenttraditionerna ser olika ut i olika städer, men en tradition som alla har gemensamt är studentmottagningen där släkt och vänner bjuds in för att fira den nyutexaminerade studenten. Kristina hade studentmottagning hemma hos sina föräldrar där den närmsta släkten uppvaktade. På hennes mottagning bjöds det på potatissallad, rostbiff och smörgåstårta, det genomgående temat var kallskuret och det är även det temat som hon har spunnit vidare på vid arrangerandet av sina egna barns studentmottagningar. Till döttrarnas studentmottagningar har de blivit ca 35 personer, och matlagning till så pass många personer kräver en hel del organisering och förberedelser. Nedan följer en sammanfattning av Kristinas kloka råd till dig som ska förbereda dig inför en studentmottagning, både praktiska tips, recepttips, och tips på hur du ska lägga upp din matlagning på bästa sätt.

Praktiska tips

  • Skriv ett körschema där du punktar upp det som kan fixas några dagar innan mottagningen och det som ska göras samma dag.
  • Be om hjälp- jag tar hjälp av min mamma och min syster och vi har jättekul tillsammans när vi lagar mat!
  • Om du sätter tiden 16-17 på inbjudan så kommer de flesta vid 16 och det är sällan en jämn ström av folk- så var beredd på mycket folk på samma gång.
  • Fundera över hur du vill göra om det skulle bli regn, ett partytält kan vara en bra nödlösning.

Matlagningstips

  • Skriv ett körschema där du skriver ner alla recept som du ska laga och vilken dag du kan göra olika moment i recepten. Då får du klart för dig vad som behöver göras några dagar innan och vad som ska göras några timmar innan mottagningen.
  • Använd dig gärna av beprövade recept så att du slipper katastrofer.
  • Se över hur du har det med förvaring, kommer all mat att få plats eller behöver du extra kylförvaring?
  • Gör gärna mat som inte behöver värmas och gör hellre för mycket mat än för lite, jag får alltid en massa rester över, men hellre det än att det tar slut!

De viktigaste köksredskapen

"De redskap som jag använder mest är en vass kniv, slickepott och matberedare. En vass kniv är a och o vid matlagning, det finns inget värre än oskarpa knivar så se till att du har knivar med bra skärpa. Slickepotten använder jag mycket till att få ur det sista av olika blandningar som jag gjort i bunkar, inget ska slängas! Jag använder den också till att röra med, till exempel när jag bakar ett kex som jag brukar göra till mina studentmottagningar.  Pajformar är något som är väldigt smidigt också och de ska helst ha avtagbara kanter. Jag har två stycken pajformar hemma och jag skulle kunna tänka mig att skaffa fler!"

Kristinas matbibel

"Jag har en Ica buffétidning från 2004 som är så välbläddrad att jag snart måste plasta in den. Just det här numret, nr 3 2004 blev otroligt populärt och ICA har gett ut det igen bara för något år sedan. Den tidningen är min bibel när det gäller matlagning och de recept som finns där kommer att vara basen för årets mottagning, recepten har blivit oerhört uppskattade hos våra gäster. Tidningen fokuserar på fest och buffémat och det som är extra bra med de recepten är att det står precis vad man behöver göra 4 dagar innan, 2 dagar innan och så vidare. Om det inte står i olika recept när du ska göra olika moment kan du skriva upp det själv i ditt körschema vad gäller matlagningen så att du vet när du ska göra vad. Hemma hos oss kommer vi att bjuda på allt ifrån små pajer, grönsallad, bönsallad, rostad potatissallad, kycklingfilé med tomat & oliver, olika såser och röror, färsk frukt, tårtor, med mera! Buffémat är alltid spännande och det är kul att det finns lite av varje. Här kommer två av mina favoritrecept från min Ica buffétidning":

Rostad potatissallad

Lättlagad och mycket god potatissallad för 10 personer (buffé)

Ingredienser

2kg delikatess- eller färskpotatis

2msk olja, 1 tsk flingsalt

4 salladslökar

2 knippor rädisor

1dl grovhackad persilja

Dressing

6msk olja

2msk vatten

2msk vinäger

1tsk salt

2krm svartpeppar

1tsk timjan

Dagen före studentmottagningen: Blanda ihop dressing. Strimla salladslöken och halvera rädisorna.

Tidigt på festdagen: Sätt ugnen på 225 °C. Picka potatisen, dela de stora i halvor. Lägg i en långpanna. Ringla över oljan. Vänd runt. Strö över flingsalt. Stek i ca 30 minuter i mitten av ugnen.

3 timmar före servering: Blanda potatis, lök, rädisor och persilja och häll över dressingen.

Kycklingfilé med tomat & oliv

Dressingen gör kycklingen saftig, och färska örter, soltorkade tomater och oliver ger kycklingen en riktigt god smak.

För 10 personer(buffé)

Ingredienser

7 kycklingfiléer (ca 900g)

1msk smör

1tsk salt

1krm svartpeppar

1dl marinerade soltorkade tomater

1dl svarta oliver med kärnor

1dl grovhackade örter, t.ex timjan, basilika

Dressing

6msk olivolja

2msk balsamvinäger

1pressad vitlöksklyfta

1/2tsk salt

1krm svartpeppar

Dagen före studentmottagningen: Sätt ugnen på 175 °C. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en långpanna. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ kallt. Strimla tomaterna och lägg tillbaka i marinaden. Blanda dressingen.

2-3 timmar före servering: Skär kycklingen i skivor och lägg på ett fat. Strö över tomater, oliver och örter. Häll över dressingen.

Kristinas dekorationstips

"Jag tycker att det är snyggt att ha lite olika typer av uppläggningsfat. Stora fat är snygga, men även uppläggningsfat på fot, det är även fint om de är på lite olika nivåer."

"Vissa gillar att köra på enhetliga teman där allt porslin är av samma serie, men jag tycker om att blanda lite olika, jag tycker det är fint när porslinet är udda!"

  • Dekoration med blommor och lyktor

"Jag tycker att det är snyggt att dekorera borden med olika blommor och lyktor med levande ljus, det ger en riktigt mysig känsla."

"Något som jag brukar göra för att piffa till bubbelvatten eller vatten är att servera det i en vacker karaff. Jag brukar också använda ett grillspett av trä där jag trär på skivor av citrusfrukter som citron och lime vilket blir supersnyggt samtidigt som det ger lite smak åt vattnet!"