Inspiration

Vad stjärnbagaren Sébastien Boudet använder i köket

22 juni 2017

Sebastien Boudet

Sébastien Boudet är stjärnbagaren från Frankrike som burit fanan i den Svenska surdegsrevolutionen. Med bland annat sina täta besök i TV4as nyhetsmorgon och som domare i programmet Dessermästarna på Kanal 5 har Sébastien blivit ett välbekant namn i de svenska köken. Förutom att vara en skicklig yrkesman och kokboksförfattare, med verk som "Den franske bagaren", är Sébastien en förespråkare för det hållbara mathantverket. Med sitt brinnande engagemang för ekologi och mat i samklang med naturen reser han land och rike runt för att dela med sig och samla nya erfarenheter. Just nu är Sébastien aktuell med en ny kokbok där det franska köket står i centrum, även en ny säsong av Dessertmästarna står för dörren.

Sébastien har samma höga krav på sina redskap i köket som han har på sina råvaror och väljer bara produkter av högsta kvalitet. Här presenterar Sébastien Boudet ett axplock av köksprodukter som han har valt att använda i sitt eget kök:

baksten rund
Baksten Rund

Baksten ger din ugn mera bakningkraft och gör att skorpan blir tjockare och frasigare. Ugnen håller temperaturen bättre också.

 

mortel

Mortel, svart granit

I denna mortel gör jag alla mina kryddblandningar. Praktiskt att den är så stort då man även kan göra pistou och curry.

ångkokare
Ångkokare, stål

Varför ska man bränna ner alla vitaminer och näringsämnen i grönsakerna när man kan ha kvar dem genom att ånga dem istället för att koka. Denna ger en jämn ånga som gör grönsakerna supergoda och knapriga.

pastamaskin

Pastamaskin

När man har gjort pasta en gång går det nästan inte längre att äta köpepasta. Bra att ha en maskin med motor då man har båda sina händer lediga för att arbeta in och ut degen från maskinen.

 

matvåg

Matvåg

Bort med deciliter när det gäller bak! Man måste helt enkelt ha en bra våg då alla mått är i gram.

glassmaskin

Glassmaskin

Det är så kul att göra egen glass och sorbet. Hade en maskin med insatser som behövde frysas förut men så himla skönt att denna har en inbyggd kompressor, särskilt när man ska köra flera smeter efter varandra.
 

gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgryta

Har haft en gryta från Le Creuset sedan jag flyttade hemifrån. Det är en livsinvestering och fungera för allt ifrån långkok till soppor. Den förvandlar också din vanliga hushållsugn till en rolls royce för att baka surdegsbröd.

kavel
Pizzakavel

Enklaste kaveln som finns. Ingen rocketscience bara en bra kavel.

jäskorg
Jäskorg i Rotting

Perfekt för att jäsa fina och stora surdegsbröd. Använd en tjock linneduk mellan degen och korgen för att underlätta när degen ska ut.

 

kaffebryggare chemex

Kaffebryggare Chemex, 6 koppar - tillfälligt slut

Bästa kaffebryggaren om du frågar mig. Elegant och superfunktionell. Gör kaffestunden ännu härligare och vackrare.

kittel
Kittel

Passar perfekt till min Chemex kaffekanna och släpper ett jämnt flöde vatten över mitt nymalda kaffe.

träskärbräda
Skärbräda Acacia

Riktigt skönt att hacka på en sån stor och stabil skärbräda! Tips: Lägg en blöt wettex under den så håller den sig ännu mer stabil under tiden man hackar på den. Lätt skött med vanlig olja någon gång i månaden.

stekpanna de buyer
Mineral B Stekpanna

De enda stekpannorna jag använder. Stålkol är fantastiskt då man slipper alla olika behandlingar som typ teflon eller dylikt. Värmen är riktigt jämn och stekningen fantastisk. Tar man väl hand om sin panna håller den hela livet.

global brödkniv
Brödkniv, tandad

Bästa brödkniven på marknaden helt enkelt. Har haft min i 6 år och har fortfarande inte hittat någon bättre i den prisklassen.

 

Sébastien Boudet