Inspiration

Äpplets dag | Äppelpaj recept

25 september 2018

äppelpaj äpplets dag

Äpplets dag den 25e september ger oss en god anledning till att baka äppelpaj med höstens njutbara äpplen. Att göra en äppelpaj eller äppelkaka är ett utmärkt sätt att ta tillvara på och göra någonting extra gott av dina höstäpplen som börjar bli mogna runt slutet av september.

Här hittar du ett både gott och enkelt recept på klassisk äppelpaj som är perfekt att servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljvisp till höstfikat.


BAKREDSKAP & SERVERING

Till äppelpajen har vi använt flera av våra favorit-bakredskap som: Marmorkavel från Judge, Artisan glas-skål till KitchenAid och Professionell skalare från Satake.

Till servering: Piccadilly pajform från Sagaform och Harvey glassassiett från Aida. 
 

äppelskalare
 

INGREDIENSER

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 msk iskallt vatten
  • 3 msk strösocker

     

GÖR SÅ HÄR

Skär smöret i små bitar. 

Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare eller köksassistent till en smulig massa.

Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen och nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.

Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Skala och skär tunna skivor av äpplena och lägg äppelskivorna åt olika håll omlott i den förgräddade pajformenn. Strö över lite socker och kanel, exempelvis i ett klassiskt paj-rutmönster.

Grädda ytterligare 20 minuter.

Servera med vaniljvisp eller vaniljsås. 

 

äppelpaj