Erbjudande! Handla för över 2000 kr och få Vitvinsglas 4-pack på köpet! Gäller t.o.m. 27/5.

Inspiration

Moussetårta med bärsmak

29 augusti 2016

På bilden: Tårtfat i keramik från Miss Etoile.

Imponera på dina gäster med denna goda och vackra moussetårta! 


Pannacotta:
3 dl vispgrädde
4 msk socker
1 tsk stötta kardemumma kärnor
1,5 st gelatinblad

Marängbotten:
2 dl äggvita
1 dl socker
5 dl mandelflagor
4 dl florsocker
1 st citron

Italiensk maräng:
3 dl socker
3 msk vatten
5-6st (200g) äggvita
3 msk socker

Bärmousse:
200 g jordgubbar
150 g blåbär
3 st gelatinblad
1 sats italiensk maräng
3dl vispgrädde

Gör såhär:

Pannacotta:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Under tiden kokar du upp övriga ingredienser och låter dem dra ca 10 min. Koka upp blandingen på nytt och tillsätt gelatinbladen. Sila alltihop och häll ner i en tårtring (4cm mindre än den färdiga tårtan) som du fäst plastfolie runt som botten (tajt så att smeten inte åker ut). Ställ formen på ett plant fat och häll ner den silade pannacottan. Förvara pannacottan i frysen tills den satt sig.

Marängbotten:
Sätt ugnen på 190 grader. Mixa mandelflagor och florsocker i en matberedare till ett fint pulver. Om du mixar för länge blir det mandelmassa, och det vill vi inte ha. Vispa äggvita och socker till en maräng. Riv av citronskalet av 1 st citron och blanda ner i marängen, tillsätt även mandel och florsockerblandningen.
Rita av tårtringens form två gånger på ett bakplåtspapper. Spritsa upp 2 st bottnar 2 cm mindre än tårtringensform och 2cm höga. Baka bottnarna ca 15-20 min. Låt svalna och lossa sedan från pappret.

Italiensk maräng:
Koka upp socker och vatten. När sockerlagen når 115 grader börja vispa äggvitan lätt (medelhastighet). När sockerlagen når 124 grader, vispa äggvitan på lägsta växeln och häll i sockerlagen i en jämn stråle. När all socker lag är i, höj till högsta växeln och vispa ca. 1 min. Låt sedan marängen vispas på låg växel tills marängen har svalnat.

Bärmousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden lätt och förvara sedan i kylen. Mixa bären till en puré. Smält gelatinbladen med 1dl av purén i micron, blanda ner resterande puré. Gör den italenska marängen nu och rör sedan ner marängen med purén, blanda ordentligt. Rör sedan ner grädden, under hela processen används spatel ej elvisp!

Montering:
Lägg din tårtring på en plan tallrik som får plats i din frys. Täck insidan av ringen med plast (gärna något hårdare än plastfolie, typ overhead-plast), klipp plasten så den ligger kant i kant med tårtringen. Tejp kan behövas för att hålla plasten på plats. Lägg sedan ner en marängbotten längst ned i mitten och häll på 1cm högt lager mousse, fortsätt sedan med pannacottan ovanpå, sedan mousse igen så det precis täcks. Sedan läggs den sista marängbotten på och tryck till lite lätt, avsluta med resterande mousse och fyll till toppen. Forma moussen fint med hjälp av en palett.
Förvara moussetårtan i frysen över natten och ta fram ca. 3h innan servering.

Dekorera tårtan med färska bär, lite krossad mandel eller pistage och varför inte lite ätbara blommor?