Inspiration

Pastaskola

25 oktober 2016

Pastaskola

Det är skillnad på pasta och pasta. Med hemgjord pasta kan du imponera på dina gäster och göra en till synes enkel rätt till en riktig festmåltid. Och det är inte så krångligt som man kanske tror. De två viktigaste ingredienserna för en lyckad pasta är tid och kärlek. För man ska inte ha bråttom när man gör en bra pasta. Det kommer att ta lite tid framför allt första gången. Men med träning och några tips på vägen så kommer du att få upp snitsen.

Grunden i all pastatillverkning är en bra deg. Och grunden för en bra deg är ett bra mjöl. Jag gör helst pastadegen på durumvete. Durumvetet är en hårdare vetesort med starkare protein än vanligt vetemjöl vilket gör att framför allt konsistensen blir så där mjuk och elastisk som man vill ha den. Förutom mjöl tillsätter du sedan ägg, vatten och salt. Hur många ägg man ska ha i degen varierar från recept till recept och är en smaksak. Och mängden vatten beror förstås på hur många ägg du använt.
 

Pastamaskin

På bilden syns Funktions populära pastamaskin som du hittar bland våra pastamaskiner.
 

När du blandat ihop degen ska den knådas med kärlek tills den blir blank och elastiskt. Knådningen är viktig och får gärna ta några minuter.

När degen sedan fått vila så är det dags att kavla ut den. En pastamaskin är praktiskt att använda. Men om du inte har tillgång till en pastamaskin så går det också bra att kavla för hand. När du kavlat ut plattorna tunna så ska de hänga på tork. Torkningen är viktig för att pastan ska få rätt konsistens och att den inte ska smaka deg. Om du inte har en torkställning så kan du hänga plattorna över ett kvastskaft mellan två stolsryggar.

Nu är det dags att skära pastaplattorna till den sorts pasta som du vill ha. Har du en pastamaskin så finns det en tillsats för några olika varianter av spaghetti eller tagliatelle. Har du inte tillgång till en maskin eller vill ha en annan form kan du skära pastan med en kniv eller sporre.

Häng upp pastan på tork igen och torka ytterligare en stund innan det är dags att koka den. När du väl har lärt dig grunden kan du börja experimentera, inte minst med olika smaksättningar. Spenat och tomat är två klassiker. 

Förutom att göra egen spaghetti har du nu även grunden till lasagne, canneloni och ravioli. Men det tar vi en annan dag…

Lycka till!
 

Pastatallrik

På bilden syns pastatallriken Legio från Eva Solo som du finner i vårt sortiment av djupa tallrikar


Grundrecept pastadeg (ca 4 portioner)

 • 4 dl durumvetemjöl
 • 2 st ägg
 • 1 dl vatten
 • 1 msk olivolja
 • salt


Gör så här:

 1. Häll upp mjölet i en hög på ett bakbord eller en stor skärbräda och gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja och salt.

 2. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.

 3. Fös försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda försiktigt ihop degen första med gaffeln sedan med händerna.

 4. Knåda 5-10 minuter till du har en mjuk, blank och elastisk deg. Forma degen till en boll och låt den ligga och vila i en skål täckt med bakduk i kylskåpet minst en halvtimme.

 5. Dela degen i tre lika stora delar. Platta ut varje del så mycket som möjligt. Kör plattorna igenom pastamaskinens utkavlingsdel i det första (grövsta) läget.

 6. Mjöla generöst om degen är klibbig. Ställ in på 4 eller 5 lägen tunnare. Kavla igenom plattorna tills de är lövtunna.

 7. Låt plattorna hänga och torka över t ex ett kvastskaft minst 15 minuter och upp till en halvtimme. Kör degen i pastamaskinens tillsats för spaghetti eller tagliatelle alternativt skär eller sporra till remsor och låt torka ytterligare 10-15 minuter.

 8. Koka i saltat vatten 1-2 minuter.