Snyggt till sommarbordet | Tips för din festdukning!

19 juli 2016

En vacker dukning ger festen en speciell och lyxig känsla. Det finns vissa etikettregler för dukning som kan vara bra att ha koll på, speciellt vid lite finare fester som till exempel bröllop-, men även när du anordnar formella fester kan dukningen ges en mer personlig touch genom färger och dekorationer! Börja med att fundera kring festens tema och karaktär; när man har bestämt detta blir det lättare att välja sina dekorationer. En studentfest kan exempelvis ha traditionellt tema i gult och blått, men även svart och vitt (som studentmössan) är ett vanligt färgtema.

Vid större fester med många gäster är det oftast smidigast att duka upp maten på ett buffébord med självservering. Placera bordet så att det är lätt att röra sig runt omkring det, alternativt placera dubbletter av maträtterna mitt emot varandra så att gästerna kan ta för sig från båda sidor samtidigt. Tallrikar och bestick bör placeras på bordet där det är tänkt att gästen börjar ta för sig, medan kaffekoppar och glas kan placeras vid ett separat bord eller i bordsänden tillsammans med drycken.

Det är finns flera ”regler” när det kommer till placering av tallrikar, bestick och glas vid middagsdukningar, men den viktigaste grundregeln är helt enkelt att göra placeringen av servis och glas så logisk som möjligt för dina gäster. En kuverttallrik ger dukningen en festligare känsla, och placeras under de övriga tallrikarna som läggs ovanpå i den ordning som rätterna ska ätas. Bröd- och salladstallriken placeras till vänster ovanför gafflarna. Besticken placeras bredvid tallrikarna så att förrättsbesticken är längst ut och huvudrättsbesticken är närmast tallriken, i den ordning de ska användas utifrån och in. Knivarna ska vara på höger sida och deras egg skall vara vänd mot tallrikarna. Dessertbesticken ska ligga ovanför tallriken: dessertgaffelns spets ska peka mot höger och dessertskeden mot vänster.

Glasen bör placeras ovanför dessertbesticken i den ordning de kommer att användas, vilket innebär att vattenglaset ska stå längst fram till höger och sedan placeras vinglasen bredvid och längs till vänster eventuellt ölglaset. Glasen kan antingen placeras i rad, diagonalt eller svängt. Placering av servett och placeringskort beror på hur formell festen är, men vid sittande formell middag placeras servetten till vänster. Servetten kan vikas på hundratals olika sätt, så här gäller det att vara kreativ! Exempel på klassiska servettvikningar är solfjäder, kuvert, diamant eller ljus. Placeringskorten kan exempelvis läggas ovanpå det högsta vinglaset, på bordet eller på servetten. Ett tips är att spara på vin- och champagnekorkar, då de kan användas till bordsplaceringen eller som skyltar till buffématen genom att du skär ett snitt i korken och placerar namnskylten i snittet.

Enkla duknings- och uppläggningstips

När du har valt vilka dekorationer och färger som ska användas är det dags att välja en bordsduk, möjligtvis även ackompanjerad av löpare eller bordstabletter. Om du inte har någon lämplig duk kan du använda ett lakan, en gardin eller till och med en bit tapet. Servetterna bör vara i rätt storlek och beroende på middagens karaktär gärna gjorda i tyg eller styvare papperskvalitet.

Våga vara kreativ i ditt val av serveringsskålar och uppläggningsfat! Efterrätt kan serveras i glas, soppa ur kaffekoppar och sallad på stora fat istället för i skålar. En rolig detalj är att göra cocktailpinnar med färdiga munsbitar av frukt som kan placeras på buffébordet eller på assietten.

Fina skärbrädor i trä kan användas som serveringsfat men även andra underlägg som marmorbrickor, skifferplattor, tegelpannor eller träplankor blir vackra uppläggningsfat. Kak- och tårtfat kan också användas till annat än bara kakor; frukter, ost och plockmat passar perfekt att servera på dem. Du kan även lyfta upp maten med ett kakfat som har flera våningar, vilket ger vackra nivåskillnader i dukningen. 

Istället för att servera drycker i originalförpackningen kan de hällas upp i vackra glasflaskor och kannor. Om du trots allt vill servera drycken i sin förpackning (smidigt om det är läsk eller annan buteljdryck) kan du placera dem i vackra hinkar eller champagneskålar fyllda med is. Bestick kan också placeras i mindre hinkar. Detta passar speciellt bra på informella fester och buffébord.  

Dekorera ditt bord med efter tillfälle och smak, men tänk på att alltför höga blomvaser och ljusstakar kan skymma sikten över bordet! Ett tips är att låta blommor med avklippt stjälk bada i en låg skål, vackert och inte alltför skrymmande. Att lägga ut blommor, stenar eller löv direkt på bordet ger din dukning enkel elegans.