Inspiration

Laga mat på Saltsten

18 september 2017

Caprese saltsten

En saltsten är inte bara ett roligt tillskott i köket, det är en snygg inredningsdetalj att ha framme i köket och även ett roligt sätt att servera mat på dina framtida middagsbjudningar. Saltstenen kräver ytterst lite underhåll och kan både värmas i ugnen eller på grillen för varmhållning av mat samt kylas ned för att servera kalla livsmedel på, exempelvis glass eller fisk och skaldjur. Här tipsar Melinda som driver bloggen kostvetarn.com om flera goda maträtter och tillbehör som passar utmärkt att servera eller tillaga på saltsten
 

Honungsmelon på saltsten

En eventuellt otippad smakkombination är melon och salt. Med saltstenen får melonen en perfekt hint av salt och det är även ett tjusigt sätt att servera melonen på. Mums!

Tips! Gör snittar av vattenmelon, fetaost och myntablad eller basilika och servera på saltstenen. Perfekt smakkombination!
 

saltsten melon
På bilder ser du saltsten med hållare från Satake

Lax på saltsten

Lax ligger de flesta svenskar varmt om hjärtat och äts flera gånger i veckan i de flesta hem. En favorit helt enkelt! Det finns massvis med olika sätt att tillaga lax på och detta är säkerligen en av anledningarna till varför den är så pass uppskattad. Sushilax har dykt upp mer och mer i butikerna det senaste året och det är en laxsort som går bra att äta rå.

Du behöver:

saltsten lax

Gör såhär: Skiva laxen tunt (cirka 0,5 cm) och låt den ligga på saltstenen någon minut. Det räcker att laxen ligger på ena sidan för att få lagom salt smak. Laxen kan ätas som den är men det är även gott att flambera laxen lätt. Detta kan du göra direkt på saltstenen då den klarar av den högre temperaturen. Dock är det bra om man har eldslågan i rörelse över saltstenen då den kan riskera att spricka annars.

Tips! Servera den flamberade och råa laxen med goda såser och valfritt tillbehör. Alternativt sushiris och grönsaker.

 

Caprese på saltsten

Denna klassiska italienska förrätt är perfekt att servera på saltsten.

Du behöver:

  • Mozzarella
  • Tomater (gärna söta kvisttomater)
  • Basilika
  • Peppar
  • Balsamico
     

saltsten caprese

Gör såhär: Skiva tomater och mozzarella i lagom tjocka skivor, cirka 0,5-1 cm tjocka. Varva skivorna på saltstenen. Dekorera med färsk basilika och krydda med peppar. Ringla balsamico på toppen och avnjut direkt från saltstenen. Mums!


Grönsaker på saltsten

En saltsten ger dina grönsaker en perfekt saltsmak innan de ska tillagas. Om du ska grilla kan du använda saltstenen som ett uppläggningsfat medan grillen blir varm. Det går även bra att servera färdiggrillade grönsaksspett på saltstenen för att få en god smak av salt.

Du behöver valfria grönsaker. Jag har valt sparris, squash, tomater och broccoli men det går bra med det du tycker om. Exempelvis hela majskolvar, champinjoner, paprika etc.
 

saltsten gronsaker

 

Melinda Rosinski, Kostvetarn