Våffeldagen 25 mars | Recept på våfflor med skagenröra

08 mars 2017

våffeldagen 25 mars

Våffeldagen, personligen så tycker jag att man ska njuta av den extra mycket och då menar jag inte av det klassiska med bär, sylter osv utan med lyxigare och mer matigare än så. Förlåt mig, jag kanske ska presentera mig. Jag heter Linda och driver bloggen Yummifood.se och tror på att lyxa till det lite extra, precis när man känner för det och inte bara på helgerna. I denna artikel så bjuder jag er på frasvåfflor tillsammans med skagenröra, antingen så väljer du att servera detta som en förrätt eller så bjuder du hem tjejerna och festar till det lite extra med ett gott vitt vin till eller varför inte lite bubbel.

Om du väljer att göra iordning själva rätten själv och servera direkt till gäst så ha gärna lite extra skagenröra i ett fint glas eller skål bredvid samt färdigskurna våffelbitar så att din gäst kan ta för sig själv om det behövs. Hoppas att ni njuter lite extra, precis som jag gjorde. Bon Appétit!

 

våffeljärn

I bilden ser du ett klassiskt våffeljärn dubbelt 906 från Åviken. I sortimentet finns enkla och dubbla våffeljärn för både traditionella och belgiska våfflor.


Våffelsmet

6-8 st

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1/2-1 dl smält klarifierat smör
  • 3 dl iskallt bubbelvatten
  • 1 dl mjölk


Gör såhär:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt bubbelvattnet, lite i taget och rör ihop till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn och fin smet. Tänk på att inte fylla ditt våffeljärn med för mycket smet så det svämmar över. När våfflorna är klara tar du ut dom ur våffeljärnet och låter svalna en stund innan servering. 

 

våfflor med skagenröra

Servera dina våfflor med extra stil på ett fint fat eller en bricka.


Skagenröra

  • 150 gram handskalade räkor
  • Cirka 5 cm purjolök, skölj och finhackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk finkornig röd rom
  • 1-2 msk dill, färsk (finhackad) eller fryst (beroende hur stark dillsmak du vill ha, smaka dig fram)
  • Rivet skal från 1/2 citron + lite saft
  • Några droppar tabasco
  • Örtsalt, vitpeppar och citronpeppar
     

Gör såhär:

Väg upp dina räkor och låt dom rinna av i en sil om du väljer att köpa handskalade räkor på burk. Blanda resten av alla ingredienser i en stor skål, smaka av och tillsätt sedan räkorna. Ställ i kylen och låt den "sätta" sig minst 1 timme innan servering.
 

våfflor med skagen

Ett klassiskt snapsglas passar perfekt att använda till servering av extra skagenröra, sås eller dressing.


Om du vill göra en egen majonnäs eller senap har du recept här:

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1-2 tsk senap
  • 2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk färskpressad citronsaft
  • Salt & peppar
  • En liten skvätt iskallt vatten (valfri)


Gör såhär:

Vispa ihop äggulor, senap och vinäger. Jag använder alltid vispen som hör till min stavmixer och använder den avlånga tillbringaren i plast som hör till stavmixern. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills du har en majonnäs. Tillsätt citronsaften och eventuellt det iskalla vattnet, men bara om du tycker den är för tjock i konsistensen. Vispa och smaka av din hemlagade majonnäs med salt och peppar.

 

Senap Söt/Stark

  • 1 dl senapspulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 4 msk råsocker flor
  • Några stänk tabasco
  • 1-2 tsk balsamvinäger
  • 4 msk grädde


Gör såhär:

Blanda senapspulver, råsocker flor och salt i en stor skål. Rör ner balsamvinäger och lite av grädden, rör slät och tillsätt sedan resten av grädden samt tabasco. Häll upp i en burk. Låt stå minst 1 dygn i kylskåp innan servering för att smakerna får mogna.

 

glasburkar

Tips: Servera senap eller majonnäs i en burk som samtidigt är praktisk att förvara i.

 

Linda, Yummifood.se